Vroeg beginnen met educatieve spelletjes voor peuters loont!

Vroeg beginnen met educatieve spelletjes voor peuters loont!

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het stimuleren van de ontwikkeling van jouw kindje. Het biedt namelijk heel veel voordelen. En een goede manier om dit extra aan te moedigen is door middel van het spelen van educatieve spelletjes speciaal voor peuters. Spelletjes zorgen niet alleen voor ontspanning, jouw kind kan er nog veel van leren ook. Hieronder vind je verschillende voorbeelden van wat jouw peuter allemaal kan ontwikkelen tijdens het spelen van spelletjes:

1. Fijne en grove motoriek

Voor de allerkleinsten onder ons zijn sommige handelingen die wij makkelijk vinden nog een hele uitdaging. Denk aan het beetpakken van bijvoorbeeld kleine objecten tot het vasthouden van speelkaarten. Door het spelen van spelletjes stimuleer je dit gemakkelijk.

2. Cognitieve vaardigheden

Bij het spelen van spelletjes kom je vaak voor uitdagingen te staan. Hiervoor moet je strategieën verzinnen of gewoon logisch nadenken om deze uitdagingen op te lossen. Peuters ontwikkelen deze vaardigheden door bijvoorbeeld puzzels op te lossen of bij een spel als memory. Helemaal als ze het spel leuk vinden om te spelen, zullen ze deze vaardigheden sneller ontwikkelen.

Peuter speelt met Bumba Kiekeboe

3. Sociale interactie

Peuters spelen vaak spelletjes met hun ouders of met andere kindjes. Ze moeten leren delen, communiceren en zich inleven in de andere spelers. En hoe kan je dit beter doen dan op een spelende manier!

4. Creativiteit en verbeeldingskracht

Het spelen van spelletjes moedigt kinderen aan om hun creativiteit te gebruiken. Neem als voorbeeld het spelen van verstoppertje. Ze moeten nagaan wat bijvoorbeeld een goede verstopplek is en zich kunnen inbeelden waar iemand anders zich kan verstoppen. Hier is creativiteit en verbeeldingskracht voor nodig!

Wat zijn goede educatieve spelletjes voor peuters?

Er zijn veel educatieve spelletjes die je met peuters al kunt spelen. Denk aan spelletjes, zoals het spelen van verstoppertje, memory en puzzelen. Wij van Identity Games hebben gekeken naar welke spelletjes uitdagend zijn voor peuters en waar ze ook daadwerkelijk iets van leren. Daaruit hebben wij een paar van de leukste bordspelletjes gemaakt. Hieronder vind je paar van deze spelletjes:

1. Nijntje Verstoppertje

Nijntje Verstoppertje is een echte klassieker onder educatieve spelletjes voor peuters. Het is bovendien op verschillende niveaus te spelen, afhankelijk van de ontwikkeling van het kind. Dit spel is al vanaf zes maanden te spelen.

Nijntje Verstoppertje helpt het kind bij het ontwikkelen van bijvoorbeeld hun vindingrijkheid, creativiteit en probleemoplossend vermogen.

Nijntje Verstoppertje Spelen met spelonderdelen

2. Woezel en Pip memo

Bijna elk kind kent Woezel en Pip wel. En een memoryspel heeft zich uitzonderlijk goed bewezen als een spel waarbij jouw peuter zich op meerdere vlakken ontwikkelt. Memory is een spel waarbij het jullie taak is om twee dezelfde plaatjes te vinden. Hierbij ontwikkel je het geheugen en het herkennen van patronen. De perfecte combinatie dus om je peuter spelenderwijs iets te leren!

Woezel & Pip Memo met spelonderdelen

3. Nijntje Kiekeboe

Als vervolg op het succesvolle nijntje Verstoppertje hebben we ook nijntje Kiekeboe uitgebracht! Je speelt nijntje kiekeboe door het nijntje af te dekken met de meegeleverde doosjes. Weet jouw kind nijntje te vinden?

Met nijntje kiekeboe ontwikkelt jouw kind zijn fijne motoriek en het volgen van objecten en geluiden met hun ogen en oren.

Nijntje Kiekeboe met spelonderdelen

4. Junior weetjes kwartet

Wordt jouw peuter al bijna een kleuter of is hij net wat verder in zijn ontwikkeling? Dan is een junior kwartet het perfecte spel voor jou. Kwartet is een favoriet onder menig kind en de junior variant is net wat makkelijker te spelen. Zo kunnen ook de allerkleinsten het makkelijk begrijpen.

Kikker Junior kwartet met speelkaarten