3 originele ideeën voor Pasen met het hele gezin

3 originele ideeën voor Pasen met het hele gezin

Pasen betekent voor iedereen wat anders. Voor de één is het een religieus moment en voor de ander een excuus om heel veel chocolade-eitjes te eten. Op één vlak is Pasen echter voor bijna iedereen hetzelfde: het is een gezinsmoment. Het ene jaar vier je het lekker knus bij de kachel – rond Pasen kan het immers verraderlijk koud zijn buiten – en het andere jaar zit je heerlijk samen in de zon met een picknickmand erbij. Welk weertje het dit jaar ook wordt, wij geven je 3 inspirerende ideeën voor Pasen.

1. Organiseer een paaseitjes-speurtocht rondom het huis (mét een originele twist)

Bij leuke activiteiten voor Pasen denk je natuurlijk meteen aan het beschilderen en verstoppen van eitjes. En dat is niet zo vreemd, want deze traditie gaat helemaal terug tot aan de Germaanse Tijd, waar eieren in de akkers werden begraven als symbool voor vruchtbaarheid. De traditie van Pasen en eieren is in grote delen van de wereld terug te vinden, waaronder in Rusland, Japan, Polen, de Karpaten, Armenië, Griekenland en Oostenrijk. Inspiratie genoeg dus! Wil jij een traditionele paasei-zoektocht organiseren, maar wel met een originele twist? Dan hebben wij het ideale stappenplan bedacht:

1. Koop een doos eieren en beschilder deze in een vrolijke, maar egale kleur

Dit jaar heeft de Paashaas de eieren in egale kleuren geschilderd. Waarom? Omdat hij wel een beetje vrolijkheid kan gebruiken en het leuk zou vinden als jouw kids achteraf zelf versieringen aanbrengen en hem een foto sturen van het resultaat. Jij kan de Paashaas hierbij helpen, want hij heeft geen tijd om alle eitjes zelf te schilderen. Zijn opdracht aan jou is simpel: schilder de eieren in egale, vrolijke kleuren zoals oranje, rood, geel, blauw, turquoise, paars en groen.

2. Verstop de paaseieren en geef je kinderen cryptische opdrachten die naar de juiste locatie leiden

Eieren verstoppen kan een lastige klus zijn. De Paashaas wil het je kids immers niet te makkelijk maken, maar wil ook niet dat ze de hele middag aan het zoeken zijn. Daarom heeft hij jou gevraagd om een goede verstopplek voor de eitjes te kiezen en je kinderen een handje te helpen met cryptische opdrachtkaarten. Die kaarten zeggen iets over de locatie van eitjes, maar wel op een raadselachtige manier. Bijvoorbeeld:

  • Het gele paasei ligt verborgen op de plek waar de mussen van het dak vallen (oftewel: hij ligt verborgen in het zonnigste deel van de tuin)
  • Het paarse paasei wordt door zijn soortgenoten als een koekoeksjong gezien (oftewel: hij ligt verborgen tussen de normale eieren in de voorraadkast)

Natuurlijk kun je de raadsels ook makkelijker maken. Of misschien juist moeilijker, als je denkt dat je kind daardoor meer wordt uitgedaagd. Belangrijk is dat je het niet té moeilijk maakt en dat je een handje helpt wanneer je kind er niet uitkomt. De vuistregel is: maak het uitdagend, maar zorg vooral dat het leuk blijft.

Wil je heel graag iets origineels bedenken, maar heb je geen tijd om cryptische opdrachten te maken? Teken dan een schatkaart en plaats kruisjes op de plek waar de eitjes zich ongeveer bevinden. Dit is vooral leuk als je kinderen wat kleiner zijn. Bonustip: door de schatkaart vooraf in de koffie te dopen en de randjes weg te branden, creëer je een klassieke piratenschatkaart. Let wel goed op dat je de schatkaart goed laat drogen. Dat kan met een föhn of door de kaart op de radiator of in de zon te leggen.

Een alternatief idee is om voetsporen van de Paashaas te maken in en rondom het huis. Door die voetsporen te volgen, ontdekken je kids vanzelf waar de eitjes liggen. Die sporen kun je maken door ze te knippen van papier en aan de vloer vast te plakken, of door ze simpelweg te stoepkrijten in de tuin.

3. Versier de gevonden eitjes in diverse kleuren en patronen en maak hier een foto van voor de Paashaas

Een geslaagde zoektocht moet natuurlijk worden beloond. En daar heeft Paashaas een onwijs leuk idee voor bedacht! Hij geeft jouw kids de kans om de egaal geschilderde paaseitjes te versieren met verf, glitters en andere decoratie. Wanneer je kids de Paashaas vervolgens een foto van de eitjes sturen, krijgen ze daar als cadeau een zakje paaseitjes voor terug. Superlief toch?!

2. Zet een schaal paaseitjes op tafel en speel de dierenquiz van BBC Earth: Animals

Maar wat nu als het pijpenstelen regent als het eenmaal Pasen is? Ook dan hebben wij een leuk evenement voor je: de dierenquiz van BBC Earth: Animals! In dit interactieve familiespel krijg je korte dierenfilmpjes uit de BBC-documentaireserie te zien, gevolgd door uitdagende en vaak ook grappige quizvragen.

Het doel van het spel is eenvoudig. Geef het juiste antwoord, verzamel de kaarten en beweeg je dierenpion over het speelbord. Wie na 8 spelrondes eerste staat, heeft gewonnen. Wat dit spel zo leuk maakt is dat het niet alleen leuk en leerzaam is voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Onze ervaring is dat ouders er bijna net zoveel van opsteken als hun kinderen. Soms zelfs meer! Voor kinderen is het spel extra leuk vanwege de filmpjes en vanwege de vrolijke dierenpionnen waaruit ze kunnen kiezen.

Bekijk dit spel

3. Ga de uitdaging aan met het spannende familiespel Escape Room The Game Jumanji

Wil je een Pasen vol adrenaline en avontuur? Haal dan de spanning van een escape room naar je woonkamer met het bordspel Escape Room The Game Jumanji. Dit uitdagende familiespel bevat meerdere Escape Room-avonturen waarbij je binnen 60 minuten gezamenlijk moet zien te ontsnappen. Dat bereik je door puzzels en raadsels op te lossen, clues te ontrafelen en verbanden te leggen. Stukje bij beetje moet je zo de code zien te kraken. Lukt dat jou binnen het uur? Dan heb je het avontuur uitgespeeld!

In Escape Room The Game Jumanji speel je overigens niet tegen elkaar, maar met elkaar. Het is dus een coöperatief spel waarbij je samen op zoek gaat naar oplossingen. Dat maakt dit spel bij uitstek geschikt voor gezinnen. Omdat het spel niet geschikt is voor heel kleine kinderen, is het uitdagend genoeg om te spelen als volwassene. De puzzels en raadsels in het spel staan bekend als een uitdaging voor jong én oud.

Identity Games wenst jou fijne paasdagen met het gezin!

Kun jij geen genoeg krijgen van gezelschapsspellen? Bekijk dan ons assortiment voor de nieuwste releases. Wist je bijvoorbeeld dat kort geleden Escape Room The Game: Puzzle Adventures uitkwam? Dit spel vormt de perfecte combinatie tussen een Escape Room en een legpuzzel. En je kunt ‘t zowel met z’n tweetjes spelen als alleen. Heerlijk voor op een knusse zondagavond.

Bekijk al onze spellen