3 levenslessen die we leerden van The Sims

3 levenslessen die we leerden van The Sims

Als er één spel is dat elke millennial heeft gespeeld, dan is het The Sims. The Sims was uniek in zijn soort, want het was een van de eerste spellen die je niet kon uitspelen. Het is tevens het bekendste simulatiespel waarin je het echte leven nabootst. Of beter gezegd: een versimpelde versie van het echte leven. En juist dankzij die versimpeling kunnen we veel van The Sims leren. Soms is het leven namelijk veel makkelijker dan we denken en hebben we The Sims nodig om ons daaraan te herinneren. Wij delen in dit blog de 3 belangrijkste levenslessen die we leerden van The Sims.

Les 1. Sla de tussenstappen over en ga meteen voor je doel

Je wil een paar kilo afvallen, maar daarvoor moet je gezonder eten en meer bewegen. Dus wat doe je? Je gaat eindeloos googelen naar afvalmethodes, je struint bol.com af naar fitnessattributen, bekijkt lokale websites van sportscholen, leest een forumpost op Reddit en je kijkt motivatiefilmpjes van mensen die in een jaar tijd 50 kilo zijn afgevallen zonder overtollige huid. Superleuk, al die research, maar het resultaat is dat je na een week nog steeds niet bent begonnen met gezonder eten en meer bewegen. Kortom: je hebt 20 uur besteed aan research maar bent nog geen grammetje afgevallen.

In The Sims gaat dat grappig genoeg heel anders. Als jij je sim gezonder wil laten worden, schaf je een fitnessapparaat aan, klik je erop, en begint je sim meteen te sporten. Of makkelijker nog: je klikt op de plattegrond op de sportschool en je sim gaat er meteen met de taxi naartoe. Zonder morren en zonder gezeur.

 

Het verschil met het echte leven is dit: in The Sims sla je de tussenstappen over en ga je meteen voor je doel. Want die tussenstappen kosten vaak heel veel tijd, terwijl ze weinig opleveren. Dus in plaats van allerlei diëten te raadplegen en research te doen naar geavanceerde fitnessapparaten, kun je beter gewoon een half uurtje per dag gaan wandelen en een gratis consult aanvragen bij een diëtist die in een mum van tijd een gebalanceerd dieet voor je opstelt.

Of je nu wil afvallen, studeren, carrière wil maken, de liefde van je leven wil vinden of goed wil worden in gitaar spelen: hoe simpeler je het maakt, hoe groter de kans op succes. De les die we van The Sims kunnen leren is dit: als je iets wil, klik er gewoon op en kies de beste optie.

Les 2. Hoe groener je balkjes, hoe beter je in je vel zit

Elke sim heeft een aantal balkjes die bepalen hoe happy hij of zij is. Denk bijvoorbeeld aan de balkjes honger, blaas, energie, sociaal contact en hygiëne. Zijn deze balkjes niet groen? Dan word je sim onrustig, verdrietig of boos.

In het echte leven werkt dat precies hetzelfde. Ben jij chagrijnig tegen iemand? Dan heb je waarschijnlijk slecht geslapen, heb je honger of heb je simpelweg tijd voor jezelf nodig. Zijn je balkjes allemaal groen? Dan heb je een opperbest humeur. De eerstvolgende keer dat jij verdrietig, boos, ongeduldig of chagrijnig bent, vraag jezelf dan af: welke balkjes zijn leeg en moeten worden aangevuld? Dat is vaak de makkelijkste en snelste oplossing voor je probleem.

Les 3. Stop met stressen, je kunt het leven toch niet uitspelen

Je kunt het leven prima zien als een spel waarin je een level omhoog kunt gaan, skills kunt ontwikkelen en avonturen kunt beleven. Maar net als in The Sims is het leven niet iets wat je kunt uitspelen. Er komt geen magisch moment waarop alles op z’n plek valt. Het is verleidelijk om te denken: als ik die promotie maak, dan is mijn leven af en kan ik tevreden zijn. Of: als ik een groter huis koop of een mooiere auto heb, dan kan ik pas écht gaan genieten. 

De werkelijkheid is heel anders: wat je ook bereikt, je wil altijd blijven ontwikkelen en groeien. Dat is waarom bijna alle ondernemers keihard blijven werken in plaats van hun bedrijf te verkopen en op de Bahama’s te gaan zitten. Dat is waarom sommige miljardairs ondanks al hun geld nog steeds belastingfraude plegen. En dat is ook waarom de gemiddelde topsporter zelfs na het behalen van een wereldtitel keihard door blijft trainen om ook het jaar daarop weer de beste te zijn.

Heb jij het idee dat je leven niet af is tot je een bepaald doel bereikt? Zoals de perfecte partner vinden? Of meer geld verdienen? Neem dan een voorbeeld aan The Sims. Het leven komt niet af. En jij evenmin. En het leuke daaraan is, dat je je daardoor nooit hoeft te vervelen. Er ligt altijd een nieuwe uitdaging voor je klaar.

Meer blogs van ons lezen?

Schrijf je hieronder in voor onze mailing en krijg regelmatig mailings over spellen, tips, blogs en nieuwe releases!