Jan-Maurits en Jeroen bedachten een nieuw bordspel: ‘Het mooiste spel dat we ooit hebben gemaakt’

Jan-Maurits en Jeroen bedachten een nieuw bordspel: ‘Het mooiste spel dat we ooit hebben gemaakt’

In coronatijd brachten ze een spel uit, waarbij iedereen zat opgesloten in zijn eigen huis. Nu mazelen en kinkhoest rondgaan, komen ze met een ziekenhuisspel. Toeval? Een beetje, want het nieuwste bordspel van Identity Games is vooral gebaseerd op al die Amerikaanse ziekenhuisseries. Het Sophia Kinderziekenhuis wordt er sowieso beter van.

‘Het mooiste spel dat we ooit hebben gemaakt’, noemen Jan-Maurits Duparc en Jeroen Nugteren Medical Mysteries. ,,Medisch is het zo kloppend en er zitten zulke mooie verhaallijnen in met zulke verrassende plotwendingen.”

De opzet werd de twee topmannen van het in Rotterdam gevestigd Identity Games aangereikt door een Amerikaans spellen-echtpaar. Geïntrigeerd door series als ER, House, The Good Doctor en Grey’s Anatomy werd er een spel ontwikkeld met vier patiënten die rond middernacht het ziekenhuis worden binnengebracht.

Zelf verloop bepalen

De spelers (als dienstdoende artsen) moeten voorkomen dat de patiënt de geest geeft. ,,Bij de voorbereidingen zagen we mensen elkaar in de armen vallen als dat uiteindelijk lukte.” Het is een spel, zeggen ze, waarbij de spelers door middel van hun acties en interventies het verloop bepalen.

Duparc, creatief directeur, en Nugteren, algemeen directeur: ,,Je bent allemaal arts en je speelt het samen. Er wordt één patiënt binnengebracht en je hebt invloed hoe het dan verloopt. Is-ie aanspreekbaar, moet er eerst morfine worden gegeven, gelijk een operatie of toch een CT-scan? Elke handeling heeft een verhaallijn. We wilden dat verpleegkundigen, artsen en iedereen die van spellen houdt, het leuk zou vinden.”

Medical Mysteries sfeerbeeld

Neusje voor spellen

Identity Games heeft een neusje voor volwassen bordspellen. Zo slepen ze met regelmaat prijzen in de wacht tijdens de Speelgoed van het Jaar-verkiezing: vorig jaar nog met hun spel De Verraders en eerder bijvoorbeeld met Escape Room the Game. Woensdag 3 april gaan ze aan tafel met Diederik Gommers, zowel boegbeeld van de coronapandemie als van het Erasmus MC, om voor het eerst een spelletje Medical Mysteries te spelen.

Is de bekende arts dan in het voordeel met al zijn medische kennis? Overleeft zijn patiënt – het doel van Medical Mysteries – wel de nacht? Jan-Maurits Duparc, creatief directeur van het Rotterdamse Identity Games, denkt niet dat Gommers heel erg in het voordeel zal zijn. ,,Medisch klopt het spel tot in de puntjes, maar je hoeft niet te weten waar iemands lever of nieren zitten om het tot een goed einde te brengen. Er zit altijd een plottwist in, terwijl artsen voor de symptomen volgen.”

Verandering na corona

Ze timmeren al vele jaren, sinds 1992, aan de weg. De Escape Room-spellen waren een schot in de roos. ,,Dat is een rage die de bordspellen echt heeft veranderd”, vertellen Duparc en algemeen directeur Jeroen Nugteren. ,,Risk en Monopoly zijn leuk, maar altijd hetzelfde. Mensen zijn met een spel nu op zoek naar een ervaring, willen samen een avontuur beleven.”

Volgens hen is dat de grote verandering na corona. ,,Toen we weer bij elkaar mochten komen en we spelletjes wilden spelen, had je geen zin meer om elkaar af te maken. Je wilt mysteries tot een goed eind brengen, een avontuur meemaken.” Ontsnappen uit je huis, cold cases oplossen en sinds kort een patiënt met mysterieuze ziekteverschijnselen met z’n allen in leven zien te houden. ‘

Van elk verkocht spel doneert Identity Games een euro, met een minimum van 15.000 euro, aan het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis.

Bron: https://www.ad.nl/rotterdam/jan-maurits-en-jeroen-bedachten-een-nieuw-bordspel-het-mooiste-spel-dat-we-ooit-hebben-gemaakt~a2b0e5e7

Medical Mysteries spelonderdelen