De rol van spellen in de ontwikkeling van kinderen

De rol van spellen in de ontwikkeling van kinderen

Spellen zijn niet alleen leuk en vermakelijk, ze zijn ook belangrijk voor de sociale en cognitieve ontwikkeling van je kind. Veel van deze lessen zijn ook toepasbaar in het dagelijks leven, zoals op het schoolplein, in de klas of thuis. In dit blog bespreken we de belangrijkste lessen die bordspelletjes jouw kind kunnen leren.

Winnen en verliezen: lessen in competitie en sportiviteit

Elk mens heeft de wil om te winnen. Op de werkvloer, op het sportveld en tijdens het spelen van een bordspel. Winnen is een drijfveer om verder te komen in het leven. En wie het meeste van winnen houdt, komt doorgaans het verst. Dat geldt voor voetballers die net zolang trainen tot ze prof worden. En ook voor professionals die alles op alles zetten om promotie te maken op het werk. Winnen speelt een centrale rol in ons leven. Dat begint al als we heel jong zijn. Kinderen willen maar wat graag winnen. Met knikkeren, met de coopertest en tijdens het spelen van spelletjes in de klas. Aan de drang om te winnen zitten positieve en negatieve effecten en daar gaan we in dit blog graag dieper op in.

kid playing

Wat kinderen leren van het wedstrijdelement in bordspellen

De wil om te winnen is gezond en werkt motiverend, maar het brengt ook een risico met zich mee: niet tegen je verlies kunnen. En dat is bij kinderen regelmatig het geval. Voor sommige kids is het spelletje pas leuk als ze gewonnen hebben, en zo niet, dan voelt het kind zich gekwetst, boos of vernederd. Dat kun je een kind niet kwalijk nemen, maar je kunt het wel leren hier sportief mee om te gaan. Competitie draait namelijk niet om als eerste eindigen, maar om samen plezier hebben. En dat betekent dat je een ander soms de winst moet gunnen.

Je kunt je kind op sportieve wijze met winst of verlies leren omgaan, door bordspelletjes te spelen. Op die manier leert een kind om te gaan met zowel furore als pech of verlies. Als ouder kun je hier heel bewust op inspelen door het kind een les te bieden wanneer het verloren heeft. Die les kan zijn dat:

  • een verloren wedstrijd evengoed een leuke en waardevolle ervaring is;
  • je leert van de fouten die je maakt en daar beter van wordt;
  • je de winnaar altijd moet feliciteren met het behaalde resultaat;
  • verliezen altijd beter is dan valsspelen.

Coöperatief werken: samen sta je sterk

Bij Identity Games geven we diverse spellen uit waarin je met z’n allen wint of met z’n allen verliest. We noemen dit ook wel coöperatieve gameplay. Dit is ideaal voor families met kinderen. Een goed voorbeeld van zo’n spel is Escape Room: The Game. In dit bordspel moet je met z’n allen uit een escape room proberen te ontsnappen. Dat doe je niet door elkaar te beconcurreren, maar door samen te werken. Dat levert een belangrijke les op voor kinderen: samen sta je sterk. Een coöperatief spel helpt een kind ontwikkelen op het gebied van:

  • verbale expressie;
  • creatief en “out-of-the-box” te denken;
  • gefocust, geconcentreerd en oplossingsgericht werken;
  • kritisch en doortastend handelen;
  • het hoofd koel houden onder tijdsdruk.

Identity Games hecht veel waarde aan wat men in de branche edutainment noemt: het op educatieve wijze entertainen van kinderen. Bord- en kaartspellen vormen hiervan de basis. Ben jij benieuwd welke edutainment-spelletjes wij hebben ontwikkeld? Ga naar het productoverzicht van al onze educatieve spellen.

touwtrekken kinderen

Meer blogs van ons lezen?

Schrijf je hieronder in voor onze mailing en ontvang een paar keer per jaar de leukste mailings over spellen, tips, blogs en kersverse releases!