Spelletjes spelen in het onderwijs: een uitstekende combinatie

Spelletjes spelen in het onderwijs: een uitstekende combinatie

Kinderen zijn dol op het spelen van spelletjes. Niet alleen op de Ipad kunnen ze zich uren vermaken, ook met een leuk bord- of kaartspel krijg je een kind nog altijd aangehaakt. En dat wordt in het onderwijs ook steeds vaker gezien. Spelletjes en iets leren gaat namelijk erg goed samen. Helemaal bij kinderen die het lastig vinden om geconcentreerd te blijven. In deze blog nemen we jouw mee in de voordelen van het spelen van spelletjes in het onderwijs.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van spelletjes in het onderwijs?

Wist je dat je kinderen extra kan motiveren door ze met spelletjes iets te leren? Het is van belang dat je het kind motiveert, want uit onderzoek is gebleken dat dit ook de prestaties van het kind verbetert. Niet alleen leren ze sneller, het helpt ook bij het ontwikkelen van andere vaardigheden, zoals de motoriek!

En laten we eerlijk zijn het spelen van spelletjes is zowel leuk voor de onderwijzer als het kind! Wel raden we je aan om goed te kijken naar spelletjes die leuk en leerzaam zijn. Er zijn namelijk genoeg spelletjes op de markt die wel leerzaam zijn maar waarvan het spelplezier beperkt is.

Escape Room The Game sfeerbeeld

Welke vaardigheden ontwikkelen kinderen bij het spelen van spellen

1. Sociale vaardigheden

Er zijn genoeg spelletjes waarbij je met elkaar moet communiceren en samenwerken om het spel te winnen. Neem bijvoorbeeld het spel Escape Room The Game. Dit is een coöperatief spel dat je alleen met elkaar kunt winnen door samen binnen 60 minuten te ontsnappen door puzzels op te lossen.

Werk je niet goed samen dan is de kans groot dat je de puzzels niet goed of te laat oplost. Kinderen worden dus uitgedaagd om beter met elkaar te communiceren en dat helpt weer met de sociale ontwikkeling van het kind!

2. Ruimtelijk inzicht

Je ruimtelijk inzicht ontwikkel je ook tijdens de jeugd. Deze skill helpt bijvoorbeeld bij het vinden van de weg in een onbekende stad of het parkeren van je auto. Bovendien heeft het ook invloed op andere ontwikkelingsgebieden, zoals schrijf- en leesvaardigheden. Gelukkig zijn er genoeg manieren om dit op jonge leeftijd al te ontwikkelen. Denk hierbij aan het spelen met blokken of met een bordspel, zoals Lynx.

3. Omgaan met regels

Regels horen erbij en bij een spelletje is dit ook nodig om het leuk te houden. Kinderen leren door spelletjes te spelen en zich te houden aan de gestelde regels!

4. Vooruitdenken

Kinderen leren tijdens het spelen van een bordspel dat je keuzes consequenties hebben. Ze krijgen dan ook door dat je een strategie moet uitdenken om een spel sneller te winnen. Een goed voorbeeld van een spel waarbij je dit traint is schaken!

Dit zijn de meest educatieve spellen van Identity Games voor in het onderwijs

Educatieve spellen kunnen ontzettend saai zijn. Wij van Identity Games maken daarom spelletjes die zowel leerzaam zijn, maar ook gewoon leuk zijn voor kinderen. Wij hebben daarom de volgende aanraders voor je:

1. Spelletjes van Squla

Squla is een mooi voorbeeld van hoe je op een leuke manier kunt leren. En in samenwerking met ze hebben we een reeks spellen uitgebracht die perfect zijn om kinderen te ondersteunen bij het leren van vakken, zoals rekenen en aardrijkskunde.

Leer samen met Squla

Squla Familie Bordspel
Squla Flitsquiz met spelonderdelen
Squla Spelling spel

2. Weetjes Kwartetten

Kwartetten zijn ontzettend populair onder de kinderen! En simpele kaartspelletjes zijn ook leerzaam te maken. Daarom hebben wij de Weetjes Kwartetten ontwikkeld. Dit zijn leuke kwartetten over allerlei interessante onderwerpen die het kind gelijk allerlei weetjes geven over het thema. Denk bijvoorbeeld aan weetjes over dieren of over het menselijk lichaam. Over welke onderwerpen wil jouw kind meer te weten komen?

Leer meer over de leukste onderwerpen

Wildlife Weetjeskwartet met speelkaarten

3. Lynx

Verbeter samen met je kids jouw concentratie en train je brein met Lynx! Zet het spelbord in elkaar, schud de kaartjes en neem er 3. Zoek en vind als snelste jouw plaatjes. Waar zijn de koekjes, de gitaar en de tennisbal? Vind als eerste jouw 3 plaatjes op het bord en win.

Train je brein met Lynx

Lynx bordspel met spelonderdelen

4. Escape Room The Game

Escape Room The Game is een spannend spel waarbij je in een team moet samenwerken om zo snel mogelijk te ontsnappen. Dit doe je door samen raadsels en puzzels op te lossen. Maar let op, je hebt maar 60 minuten de tijd!

Deze bekende spellenreeks heeft ook verschillende familie edities die geschikt zijn voor kinderen. En daar kunnen je kids ontzettend veel van leren. Denk aan het ontwikkelen van hun probleemoplossend vermogen, het beter leren samenwerken met elkaar en het verbeteren van begrijpend lezen.

Durf jij de uitdaging aan?

Escape Room The Game Startersset met spelonderdelen