Coöperatieve spellen: wat is het en waarom zijn ze de moeite waard om te proberen?

Coöperatieve spellen: wat is het en waarom zijn ze de moeite waard om te proberen?

Als je regelmatig bordspellen speelt kan het je niet ontgaan zijn dat er steeds meer spellen op de markt komen waar samenwerken centraal staat in plaats van winnen. Oftewel coöperatieve bordspellen. Wij van Identity Games zijn grote fans van deze spellen. Onze Escape Room The Game reeks is bijvoorbeeld compleet gefocust rond dit concept.

In deze blog nemen we je mee in de wereld van coöperatieve bordspellen en waarom deze de moeite waard zijn om te spelen. Bovendien geven we je ook graag een lijstje mee met onze favoriete coöperatieve spellen! 

Wat zijn coöperatieve bordspellen precies?

Als je aan een bordspel denkt, komen waarschijnlijk spellen als Monopoly, Rummikub en Cluedo al gauw bij je naar boven. In deze spellen is het de bedoeling dat je jouw medespelers volledig inmaakt. Het doel van een coöperatief bordspel is juist precies het tegenovergestelde. Je moet namelijk samenwerken om het spel te verslaan. De enige tegenstander is dus het spel zelf. Door met elkaar samen te werken moeten jullie ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld op tijd ontsnapt of de mysterie weet op te lossen. Jullie winnen of verliezen dus met z’n allen. Dit zorgt voor een andere dynamiek tijdens een gezellige spelletjesavond!

Dit is waarom jij coöperatieve bordspellen een keer moet proberen!

Coöperatieve spellen zorgen dus voor een hele andere speelervaring dan de meer traditionele spellen, maar er zijn nog meer voordelen te noemen van het spelen van dit soort spellen:

1. Je leert samenwerken

Wanneer je bij een coöperatief spel niet goed samenwerkt val je gegarandeerd door de mand. Het is daarom van belang om goed naar elkaar te luisteren en duidelijk te communiceren. Gelukkig leer je dit met coöperatieve spellen vrij snel. Bovendien is het nog leuk ook!

2. Ook leuk voor de slechte verliezers

Als jij een hekel hebt aan verliezen, zijn coöperatieve spellen ideaal voor jou. Je hoeft namelijk niet dagen later nog steeds van je medespelers te horen hoe slecht je wel niet was tijdens de laatste spelletjesavond. Begrijp me niet verkeerd, met coöperatieve spellen kun je nog steeds verliezen, maar dit doe je dan tenminste nog met z’n allen. Zo is gedeelde smart halve smart!

3. Iedereen kan coöperatieve spellen samen spelen

Of je nu jong, oud, een beginner of ervaren speler bent iedereen kan deze spellen samen met elkaar spelen. Een beginner zal misschien wat minder inbreng kunnen geven tijdens het spel, maar iedereen kan tijdens een coöperatief spel belangrijk zijn. Met een spel als schaken is het toch een stuk minder leuk om tegen een ervaren speler een potje te doen.

Welke coöperatieve spellen raden we je aan om te spelen?

Wij van Identity Games hebben door de jaren heen al veel spellen uitgebracht met coöperatieve elementen. Dus mocht je coöperatieve spellen willen proberen raden wij de volgende titels aan:

1. Escape Room The Game Puzzle Adventures

Voor de beginnende coöperatieve spellenspelers is Escape Room The Game Puzzle Adventures een goede optie. Bij deze editie is het namelijk jullie taak om eerst puzzels te maken om vervolgens de mysteries op te lossen die verschijnen op de puzzels. Het spel is ontwikkeld voor 2 personen, wat het makkelijker maakt om samen te werken.

Escape Room The Game Puzzle Adventures (2 personen)

2. Nightmare Horror Adventures

Nightmare Horror Adventures is een spannende, meeslepende en avondvullende belevenis vol verrassingen. In dit spel speel je één van de vijf Crafton-kinderen en ga je in het oude landhuis op zoek naar aanwijzingen over de moord op jullie ouders 15 jaar geleden. Door met elkaar samen te werken heb je één kans om de echte moordenaar te vinden. Dit spel is geschikt voor 4 á 5 spelers.

3. Escape Room The Game Family Edition

Als je liever spelletjes speelt met de kinderen erbij is Escape Room The Game Family Edition een leuk coöperatief spel. Het is namelijk de bedoeling om samen puzzels op te lossen en verborgen aanwijzingen te vinden. Samenwerking is hier extra belangrijk, want het is een race tegen de klok. Je hebt namelijk maar 60 minuten de tijd per avontuur om te ontsnappen.

Escape Room The Game Familie editie met spelonderdelen