Spelregels Monopoly: Dit is hoe je een officieel potje speelt!

Spelregels Monopoly: Dit is hoe je een officieel potje speelt!

Of het nu de feestdagen is of je wilt in het weekend met vrienden een spelletje spelen, vrijwel iedereen speelt weleens een potje Monopoly. Wat direct opvalt is dat de meeste mensen andere regels gebruiken dan hoe ze daadwerkelijk zijn opgeschreven. Om het nu eens en voor altijd uit de wereld te helpen, laten we jou in deze blog zien wat de precieze spelregels zijn van Monopoly.

Wist je dat wij van Identity Games ook unieke Monopoly’s maken? Bekijk het in onze webshop!

Bekijk onze unieke Monopoly-spellen

In het kort: wat is Monopoly precies?

Monopoly is een gezellig bordspel waarbij het jouw taak is om zoveel mogelijk straten en huizen te kopen en te verhandelen met andere spelers, zodat jij Monopolies kan maken. Het uiteindelijke doel van het spel is om meer geld te hebben dan de andere spelers en om niet failliet te gaan. Je kunt het spelen met 2 tot en met 6 spelers en een potje duurt ongeveer 120 minuten.

Wat is de voorbereiding van een potje Monopoly?

 1. Schud de algemeen fonds- en kanskaarten goed en leg beide stapels vervolgens op de juiste positie op het spelbord
 2. Elke speler kiest een pion en zet deze op de startpositie
 3. Kies welke speler de bankier wordt. Deze speler beheert de bank, maar mag ook zelf meedoen aan het spel. Zijn eigen geld houdt hij apart van de bank. De bankier beheert ook alle eigendomsbewijzen, huizen en hotels. Bovendien betaalt de bankier salarissen en premies en ontvangt hij de boetes en belastingen van andere spelers. Verder is hij ook de veilingmeester zodra er een straat geveild wordt.
 4. De bankier geeft elke speler de volgende biljetten:
  • 2 van € 500
  • 4 van € 100
  • 1 van € 50
  • 1 van € 20
  • 2 van € 10
  • 1 van € 5
  • 5 van € 1
 5. De speler die het hoogst gooit mag het spel beginnen. Vervolgens gaat het spel verder met de klok mee.

Zo speel je Monopoly volgens de spelregels

1. Dubbel gooien

Gooi je dubbel? Verplaats dan je pion en voer de acties uit die je op het desbetreffende vakje moet uitvoeren. Daarna mag je nog een keer gooien. Als je drie keer achter elkaar dubbel gooit, moet je direct naar de gevangenis.

2. Start passeren

Elke keer wanneer je op of langs “START” komt, ontvang je 200 euro salaris van de bank.

3. Grond kopen

Als je tijdens je beurt belandt op een stuk onverkochte grond dan krijg jij het recht om het te kopen van de bank. Je betaalt dan ook het bedrag wat op het vakje staat aangegeven. Als je betaald hebt, ontvang je een eigendomsbewijs.

Als je besluit om het niet te kopen, wordt het stuk grond geveild. De veiling begint bij een prijs die een van de spelers ervoor wil geven. Alle spelers mogen meebieden in deze veiling. Ook de speler die eerst afzag van zijn kooprecht.

4. Verkochte grond

Tijdens het spelen gaat het ongetwijfeld gebeuren dat je op een al verkochte straat terechtkomt. Als deze straat niet van jou is, moet je huur betalen.

Eigendomsbewijzen Monopoly

5. Huur

Zodra je terechtkomt op een eigendom van een andere speler, dan mag de eigenaar huur aan je vragen. Dit moet wel gebeuren voordat de volgende speler de dobbelstenen gooit. Op het eigendomsbewijs staat precies wat je moet betalen.

Als een speler alle straten van een stad in zijn bezit heeft, mag hij dubbele huur vragen (dan moeten de straten wel onbebouwd zijn). Uitzondering is hierbij als je een hypotheek hebt op een van je straten. Dan mag er geen dubbele huur gevraagd worden. Mocht je een straat hebben waar een hypotheek op staat, mag je ook geen huur vragen als een andere speler belandt op de desbetreffende straat.

6. Nutsbedrijven

Mocht je beland zijn bij een nutsbedrijf kan je deze kopen als deze nog niet verkocht zijn. Je betaalt het bedrag aan de bank. Als iemand anders dit vakje al heeft gekocht, moet je huur betalen aan de eigenaar. De huur wordt berekend aan de hand van wat je hebt gegooid. Als de eigenaar een nutsbedrijf heeft, moet je 4 keer het aantal gegooide ogen betalen. Bezit de eigenaar beide bedrijven moet je 10 keer het aantal gegooide ogen betalen.

7. stations

De stations zijn ook te koop in dit spel. Mocht de speler deze niet willen, wordt het direct geveild. Het huurbedrag wat je moet betalen als je er op belandt, is afhankelijk van het aantal stations dat de eigenaar in bezit heeft.

8. “Kans” en “Algemeen Fonds”

Als er op een van de kaarten een opdracht staat, moet je deze direct uitvoeren en vervolgens onderaan de stapel weer terugleggen. De kaart “verlaat de gevangenis zonder betalen” mag je bewaren totdat je het wilt gebruiken of wilt verkopen.

Als je door een kaart langs start komt, ontvang je 200 euro. Als je direct naar de gevangenis moet, ontvang je dit niet.

9. vrij parkeren

Op deze plek gebeurt er niks. Je mag hier dus staan zonder dat je er een straf voor krijgt.

10. Gevangenis

Er zijn verschillende manieren om naar de gevangenis te moeten. Het gaat om het volgende:

 • Als je pion op het vakje “Naar de gevangenis” terechtkomt
 • Als je een kaart pakt met “ga direct naar de gevangenis”
 • Als je drie keer achter elkaar dubbel gooit
Mr. Monopoly in de gevangenis

Je ontvangt geen 200 euro omdat je niet langs start gaat, maar direct naar de gevangenis moet. Om de gevangenis te verlaten heb je de volgende opties:

 • Je betaalt 50 euro en mag de volgende ronde verder spelen
 • Je gebruikt de kaart “verlaat de gevangenis zonder betalen”
 • Je moet drie beurten wachten en tijdens je beurt dubbel proberen te gooien. Als dat lukt mag je de pion het gegooide aantal vakjes verplaatsen
 • Na drie beurten mag je de gevangenis verlaten en moet je 50 euro betalen voordat je weer door mag

11. Huizen

Als jij alle eigendomsbewijzen hebt van een straat mag jij huizen bouwen. Door huizen te bouwen moeten spelers meer betalen wanneer ze op jouw vakje belanden. Je mag alleen je grond gelijkmatig bebouwen. Je mag dus pas een tweede huis bouwen als er op alle andere eigendommen één huis is gebouwd. Het maximaal aantal huizen is vier per eigendom. Je mag op elk moment huizen kopen en verkopen.

12. Hotels

Wanneer een speler een hotel wil bouwen, moeten er op elke straat van de stad (kleur) 4 huizen staan. De prijs van een hotel is vier huizen plus de prijs die op het eigendomsbewijs staat. Er mag maar één hotel per straat gekocht worden.

13. Tekort aan huizen en hotels

Mocht het gebeuren dat de bank geen huizen meer heeft, moet je wachten totdat een andere speler zijn huizen inwisselt voor een hotel of aan de bank verkoopt. Als er nog maar beperkte huizen of hotels over zijn en er zijn meerdere spelers geïnteresseerd, dan worden deze geveild aan de hoogste bieder. De  veiling begint met de laagste prijs die op een eigendomsbewijs staat.

Monopoly huizen en hotels

14. Grond verkopen

Alle spelers mogen hun eigendommen onderling verkopen voor een samen overeengekomen prijs (dus ook een station en nutsbedrijven). Bebouwde straten kunnen niet verkocht worden. Al staat er één huis in een complete stad, dan mag er niks verkocht worden van die stad. De speler moet dus eerst zijn huizen verkopen aan de bank. Huizen en hotels mogen niet aan andere spelers verkocht worden. Vastgoed verkoop je voor de helft van de prijs aan de bank (dit staat ook op het eigendomsbewijs). Voor hotels betaalt de bank de helft van de prijs voor een hotel plus de halve prijs van de vier huizen.

15. Hypotheek

Heb je geen geld meer om je schulden of huur te betalen? Dan is een van je opties om een hypotheek te nemen op jouw eigendommen. Als je dat wilt doen moet je eerst alle huizen of hotels verkopen van die straat. Vervolgens draai je het eigendomsbewijs om en de bank betaalt de waarde die op de achterkant van de kaart staat.

Als je de hypotheek wilt aflossen betaal je het geleende bedrag plus 10% rente aan de bank. Het eigendom blijft in het bezit van de speler, maar er mag geen huur worden gevraagd voor een straat waar een hypotheek op staat. Je mag de grond wel verkopen. De koper kan de hypotheek inclusief de rente direct aflossen. De koper hoeft de hypotheek niet af te betalen, maar mag ook alleen de 10% rente betalen bij het overnemen. Wanneer de hypotheek later wordt afgelost, moet de eigenaar de hypotheekwaarde plus opnieuw 10% rente betalen. Je mag pas weer huizen bouwen wanneer alle hypotheken van de stad zijn afgelost.

16. Faillissement

Als je de bank of een andere speler meer geld schuldig bent dan je kan betalen, word je failliet verklaard en is het spel voorbij.

Als de bank schuldeiser is, gaat de rest van je geld en bezittingen terug naar de bank. De straten worden direct één voor één verkocht aan de hoogste bieder. Eventuele kaarten zoals “verlaat de gevangenis zonder te betalen” gaan weer onderaan de stapel.

Is de speler de schuldeiser? Dan worden de huizen en hotels voor de helft van de prijs aan de bank verkocht. De schuldeiser krijgt al het geld, eigendomsbewijzen en “verlaat de gevangenis” kaarten. Mocht de persoon kaarten hebben met een hypotheek erop, moet de speler direct 10% rente betalen en beslissen of hij de hypotheek wil houden of aflossen.

17. overige opmerkingen

 • Als een speler zijn huur niet meer kan betalen, mag hij zijn schuld ook betalen in onbebouwde grond. De spelers mogen onderling bepalen wanneer de schuld is voldaan.
 • De bank leent alleen geld uit door middel van een hypotheek
 • Spelers mogen geen geld van elkaar lenen

18. Wanneer win je het spel?

Blijf je als laatste speler over? Dan heb je het spel gewonnen!

Mr. Monopoly gooit met geld

Spelregels korte variant Monopoly

Als je een korte variant wilt spelen van Monopoly kun je aan het begin van het spel een speeltijd afspreken. De speler die op het moment van de verstreken speeltijd het rijkste is, heeft gewonnen. Voor het spel begint worden de eigendomsbewijzen geschud en krijgt elke speler twee kaartjes. De spelers moeten direct de aankoopprijs betalen van de bezittingen en dan begint het spel.

Nu weet je precies wat de spelregels van Monopoly zijn. Ben je ook benieuwd hoe jij meer kans hebt om een potje Monopoly te winnen? Lees dan snel deze blog!