De geschiedenis van het bordspel: Dit is hoe het allemaal begon

De geschiedenis van het bordspel: Dit is hoe het allemaal begon

Misschien heb jij het jezelf weleens afgevraagd: wanneer zijn bordspellen ontstaan en wat was het eerste spel dat gespeeld werd? Op die vraag gaan we in deze blog antwoord geven. Bordspellen bestaan al heel lang en er worden nog regelmatig nieuwe ontdekkingen gedaan. Zo is er onlangs nog een bordspel gevonden in Oman die waarschijnlijk 4000 jaar oud is.

Wat was het allereerste bordspel?

Het is moeilijk te zeggen wanneer en welke spellen als eerst zijn uitgevonden. Wel weten we dat er al duizenden jaren spellen worden gespeeld over de hele wereld. Deze eerste spellen zijn gevonden in Egypte en Mesopotamië. De plek waar de eerste beschavingen ontstonden door de optimale ligging en weersomstandigheden. Tot nu toe is een voorloper van Backgammon het oudste spel wat ooit is teruggevonden. En dat was 5000 jaar geleden in het oude Perzië.

Backgammon is een racespel waarbij spelers hun diverse stenen naar de andere kant van het spelbord moeten verplaatsen aan de hand van dobbelstenen. Naast Backgammon zijn er nog diverse andere oude spellen, zoals Senet, Mehen en Mahjong.

Artwork uit Escape Room The Game uitbreidingsset Tom Robbers

Waarom zijn bordspellen überhaupt uitgevonden?

In de 21ste eeuw spelen we bordspellen om allerlei redenen. Misschien speel je bordspellen om wat tijd te doden of omdat je het gezellig vindt in het weekend met vrienden. Vroeger gebruikten ze bordspellen om precies dezelfde reden. In de middeleeuwen waren de winters donker en koud, waardoor je veel thuis was. Om jezelf bezig te houden speelde je spelletjes. Wij kunnen ons ook vermaken met de tv of internet, maar vroeger hadden ze dat simpelweg niet. Dus dan waren bordspellen een uitstekend alternatief. 

Wist je dat bordspellen spelen nog veel meer voordelen heeft dan alleen voor amusement? Lees er alles over in deze blog!

Hoe ontwikkelde bordspellen zich door de jaren heen?

Bordspellen bleven zich ontwikkelen door de jaren heen. Zo werd er rond 600 schaken uitgevonden in India en dammen werd in de middeleeuwen ontdekt in Europa. Al blijft het voor veel oude spellen moeilijk te achterhalen waar ze precies zijn ontstaan. Klassieke spellen die nu nog veel gespeeld worden, komen uit de 20ste eeuw, zoals Scrabble, Zeeslag en zo ook Monopoly.

Het bekende handelsspel is bedacht door Elizabeth Magie in 1891. Zij wilde met dit spel laten zien dat vastgoedinvesteerders een negatief effect hadden op de samenleving. De verkoper Charles Darrow bedachte rond 1930 een aangepaste variant en in 1935 werd de Monopoly uitgebracht die we allemaal kennen door de Parker Brothers. Tot op de dag van vandaag is het nog een van de populairste spellen van de wereld! Sinds de uitgave in 1935 is het spel al ruim 200 miljoen keer verkocht. 

Mr. Monopoly gooit met geld

Hoe ziet de toekomst van bordspellen eruit?

Als we terugschakelen naar nu en de toekomst zien we nog steeds nieuwe spelconcepten voorbij komen. Denk aan de komst van coöperatieve spellen, zoals Escape Room The Game en Paleo. Maar je ziet ook steeds meer spellen die geïntegreerd zijn met de online wereld. Het is dus duidelijk dat de spellenwereld nog lang niet is uit ontwikkeld. Heb jij nou een baanbrekend bordspel-idee? Laat het ons weten en kom jouw concept aan ons pitchen!