De 7 leukste vakantiespelletjes voor onderweg

Gezellig op vakantie met het gezin? Dan mogen een paar leuke vakantiespelletjes natuurlijk niet ontbreken. Wij geven je de beste spellentips voor op je vakantieadres én voor de reis ernaartoe.

De beste vakantiespelletjes voor onderweg

Je kent dat wel: je zit in de auto naar Zuid-Frankrijk, de brandende zon schijnt op de voorruit en je kinderen vragen om de haverklap of jullie er al zijn. In plaats van voor de zoveelste keer ‘we zijn er bijna’ te zingen, is het veel leuker om vakantiespelletjes voor onderweg te spelen.

1. Automerken raden

Dit reisspel is heel simpel en kan bespeeld worden met het hele gezin. De bijrijder die naast de chauffeur zit wijst een auto aan op de weg (of zegt bijvoorbeeld: “de groene auto links voor ons”) en wie het snelst weet wat het automerk is, krijgt er een punt bij. Weet diegene ook welk type auto het is? Dan krijgt hij of zij een bonuspunt.

2. Het ‘zou je liever’-spel

Het perfecte vakantiespel is toch wel het ‘zou je liever’-spel. Ook wel bekend als: would you rather. In dit spel leg je een dilemma voor aan je bijrijders. De kunst is om de dilemma’s lekker vies of bizar te maken. Bijvoorbeeld:

  • Zou je liever…
    • vierentwintig uur per dag de Vogeltjesdans luisteren, of ‘s nachts elk kwartier gewekt worden door Crazy Frog;
    • spaghetti eten gemaakt van schoenveters, of je eigen schoenzolen opeten;
    • geblinddoekt een rugbywedstrijd spelen, of een week lang je tanden poetsen met het snot van een familielid.

Zoek je meer inspiratie? Bekijk dan de inspiratielijst van Voor Mijn Kleintje.

Koppel in de auto

3. Speel het Weetjeskwartet

Het Weetjeskwartet bestaat uit 12 superleuke varianten en is perfect als vakantiespelletje voor onderweg. Hoewel er vele thema’s zijn – denk aan sport, paarden, wildlife, huisdieren, junglelife en dino’s – is het Vakantielanden Weetjeskwartet natuurlijk de beste keuze wanneer je op weg bent naar je camping of vakantiehuis. Het Weetjeskwartet is geschikt voor kinderen van groep 2 tot en met groep 6 en is een ludieke manier om kinderen nieuwe dingen te leren. Omdat het spelletje zo simpel is, kunnen je kids het prima spelen op de achterbank. Het is in dat geval wel aan te raden dat ze zeven jaar of ouder zijn.

4. Raad het dier

Je mag drie kenmerken noemen van een dier en de andere personen in de auto moeten raden waar je het over hebt. Dit spel is vooral leuk voor iets jongere kinderen omdat zij minder algemene kennis hebben en dus niet meteen kunnen raden wat je bedoelt. Wil je een gorilla beschrijven, dan zeg je bijvoorbeeld: “Is enorm harig, heeft veel spieren en is een stuk sterker dan een mens.” En omschrijf je een specht dan zeg je: “Kan vliegen, woont in het bos en is gek op houthakken.”

Vakantielanden Weetjeskwartet met speelkaarten

De leukste vakantiespelletjes voor met het hele gezin

Of je nu op de camping aan de Dordogne staat, aan het zwembad ligt in Alicante of een huisje gehuurd hebt in het Zwarte Woud: vakantiespellen maken je avontuur nóg leuker. Ben jij benieuwd welke spellen ideaal zijn voor op je vakantiebestemming? Wij geven je tips!

5, 6 en 7. Pesten, Ezelen en Jokeren

De kinderen zijn al gedoucht en zitten met vochtige haren in hun pyjama op de bank. Het is bijna tijd om naar bed te gaan, maar… jullie hebben tóch nog zin in een snel spelletje. Met Pesten, Ezelen en Jokeren heb je drie onwijs leuke kaartspellen in handen die hooguit tien tot twintig minuten duren. En omdat het mini-spelletjes zijn, kun je ze heel eenvoudig meenemen. Dit maakt Pesten, Ezelen en Jokeren de ideale pocketspelletjes voor onderweg en op vakantie.

pesten, ezelen, jokeren kaartspellen

Kind aan het spelen

Nog meer tips nodig voor vakantiespelletjes?

Bij Identity Games zijn we echte spellenfanaten en kunnen we niet op reis zonder leuke vakantiespelletjes. Als wij op op avontuur gaan, is de koffer gevuld met pocketgames, kaartspelletjes (en stiekem één of twee speldozen die eigenlijk te groot zijn om mee te nemen). Wil je nog meer inspiratie van ons? Lees dan ons blog of bekijk onze tips over wat te doen in de herfstvakantie en welke campingspelletjes de leukste zijn.

hand dobbelt boven monopolybord