Populairste spelletjes

Dit zijn de populairste spellen van het jaar

De lijst van de populairste spellen kent elk jaar veel overlap. Gezelschapsspellen zoals Mens Erger je Niet, Monopoly en Escape Room The Game doen het immers al jaren goed. En spellen voor twee personen worden ook steeds populairder. Als spelontwikkelaar kijken wij daarom vooral ook naar de thema’s die het goed doen. Want die zijn wél elk jaar verschillend en die leveren interessante inzichten op.

Thema 1. De legpuzzel is terug van weggeweest

Toen we klein waren, vonden we legpuzzels iets voor oude mensen. Want welke opa en oma hadden geen versleten puzzeldoos in de kast liggen? Zo eentje met afgebladderde kartonnen randen en puzzelstukjes die roken naar een ver verleden waarin kinderen nog aap-noot-mies leerden, stroopsoldaatjes aten en elke winter konden schaatsen.

Vandaag de dag behoort de legpuzzel weer tot de populairste spellen. En daar zijn drie eenvoudige verklaringen voor:

1. We zoeken naar balans in een wereld vol prikkels en afleiding

Doordat we in een tijd leven waarin we altijd ‘aan’ staan, ontstaat er een toenemende behoefte aan rust en stilte. Dat is de reden dat meditatie-apps en kleurplaten voor volwassenen zo populair zijn. In diezelfde trend past ook de comeback van de legpuzzel. Door een avondje te puzzelen met een kop thee erbij en een muziekje op de achtergrond, kom je helemaal tot rust.

2. We gebruiken nostalgie als medicijn tegen de digitalisering

Amper twintig jaar geleden had bijna niemand een mobiele telefoon, was social media een ding van de toekomst en moest je helemaal naar de videotheek fietsen om een filmpje te kijken. Het waren tijden waarin het leven trager en rustiger was. De digitale wereld heeft ons veel vooruitgang bezorgd, maar het heeft onze levens ook grondig veranderd. De manier van werken, communiceren, vermaak, informatievoorziening, daten: alles wat we doen, vindt geheel of deels digitaal plaats.

Om middenin die razendsnelle wereld in balans te blijven, zoeken we naar  ouderwetse vormen van vermaak. Oftewel: naar nostalgie, want wat nostalgisch is, voelt veilig. Dit verklaart de toenemende populariteit van moestuinieren, de herontdekking van ambachtelijke hobby’s zoals het maken van kralensieraden en de opkomst van het fenomeen #cottagecore, onder andere bekend van Taylor Swift’s muziekalbum Folklore.


De legpuzzel past perfect in deze trend. Het is nostalgisch en klassiek, het herinnert ons aan het analoge leven uit onze kindertijd en het is ook nog eens de ideale manier om te onthaasten.

3. We zijn spelletjes mede dankzij de coronamaatregelen opnieuw gaan waarderen

Dat het bordspel een wedergeboorte heeft ondergaan, vinden we een te groot woord. Maar als spelontwikkelaar zien we wel dat het bordspel de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. Die stijgende lijn was al zichtbaar voordat de coronacrisis kwam, maar daarna raakte die in een stroomversnelling. Mensen zitten veel thuis en zijn minder mobiel, waardoor ze op zoek gaan naar nieuwe hobby’s. Of waarin ze oude hobby’s herontdekken.

Een van die hobby’s is de legpuzzel. Die kun je uitstekend in je eentje spelen, maar ook met je partner of je kind. Even heerlijk aan de eettafel zitten en samen priegelen. Wat wil een mens nog meer?

Bekijk op Bol.com

Escape Room The Game Puzzle Adventures (2 personen)

Thema 2. Escape Rooms spelen we tegenwoordig gewoon thuis

Het is nog niet zo lang geleden dat escape rooms in Nederland als paddestoelen uit de grond schoten. Steeds meer vriendengroepen, collega’s en koppels struinden heel Nederland af om de nieuwste en vetste escape rooms te spelen. Ook werden er talloze blogs opgericht met tips en tricks voor escaperoomfanaten. In 2016 besloten wij van dit fenomeen een bordspel te maken: Escape Room The Game. Dat groeide uit tot een daverend succes met meer dan 1 miljoen verkopen wereldwijd.

Inmiddels bestaat onze bordspellenreeks uit bijna 30 escape room-avonturen, waaronder de ultieme combinatie tussen een legpuzzel en een escape room, genaamd Escape Room The Game: Puzzle Adventures.

Meer weten over dit spel? Ga dan via onderstaande button naar de productpagina op Bol.com.

Bekijk op Bol.com

Escape Room The Game Startersset met spelonderdelen

Thema 3. Kaart- en dobbelspellen staan garant voor vermaak

Na je werk nog even snel de dag bespreken terwijl je een kaart- of dobbelspelletje speelt: voor steeds meer mensen is dit de norm. Het fijne aan een kaart- of dobbelspel is dan ook dat het niet heel intensief is en weinig tijd kost, waardoor het een perfecte activiteit is voor tussendoor.

Een goed voorbeeld hiervan is het nieuwe, door John de Mol bedachte dobbelspelletje Trice, waarbij je op basis van een begin- en een eindletter zoveel mogelijk woorden moet opschrijven. Maar ook kaartspellen zoals Pesten, Ezelen en Jokeren doen het goed onder zowel jong als oud.

Op de hoogte blijven van de populairste spellen?

Ben jij een echte spelletjesfanaat? En wil je graag op de hoogte worden gehouden over de populairste spellen van Identity Games? Volg ons dan op Instagram en ontvang dagelijks de leukste stories en posts over spellen en alles wat daarmee te maken heeft.

Volg ons op Instagram

Pesten speelkaarten