Escape Room-tips

7 tips van een echte Escape Room-expert

Op zoek naar de allerbeste Escape Room-tips om te ontsnappen? Wij vroegen de Escape Room-designer van Identity Games om zijn allerbeste tips. Na het lezen van dit artikel ben jij gegarandeerd dé ontsnappingsmeester van jouw groep.

Tip 1. Maak duidelijke afspraken over de rolverdeling

Elke vriendengroep kent uiteenlopende persoonlijkheden. De een is misschien wat stil en introvert, terwijl de ander heel dominant en aanwezig is. Om te voorkomen dat een persoon de rest overschaduwt, is het belangrijk om vooraf heldere afspraken te maken. Op die manier krijgt iedereen een kans om zijn of haar zegje te doen. En dat is de bedoeling, want ontsnappen doe je samen!

Tip 2. Ga meteen op zoek naar alle clues en puzzelstukjes die er te vinden zijn

De beste strategie om uit een Escape Room te ontsnappen is door zo snel mogelijk alle mogelijke clues te verzamelen. Zorg dat iedereen een hoek in de Escape Room kiest en verzamel alle clues op een centrale plek om nader te onderzoeken.

Tip 3. Houd pen en papier bij de hand

In een Escape Room draait alles om het oplossen van puzzels. Elke clue die je tegenkomt, is belangrijk om te onderzoeken. Omdat veel van die clues uit letters, woorden of cijfers bestaan, is het een aanrader om die te noteren op papier. Dit is handig voor jezelf als overzicht, maar ook voor de rest van de groep.

escape room tips

Tip 4. Verdeel de puzzels over meerdere koppels in de groep

In een Escape Room werk je vaak aan meerdere puzzels tegelijk. Om geen tijd te verliezen, is het van belang dat je niet allemaal aan dezelfde puzzel werkt. Het is veel slimmer om de groep op te delen in koppels en elk koppel aan een andere puzzel of clue te laten werken. Kom je er niet uit? Wissel dan de puzzel uit met een ander koppel. Dat zorgt voor een frisse blik en vergroot de kans op een oplossing.

Tip 5. Kom elke paar minuten bijeen om de resultaten te evalueren

Zorg dat je elke paar minuten kort samenkomt om te analyseren hoe het gaat. Loopt er iemand vast? Of is iemand juist heel goed bezig? Is iedereen op de hoogte van elkaars clues? Heeft iemand wat bijzonders gevonden? Door elkaar op de hoogte te brengen van de vorderingen, vergroot je de kans om in recordtijd te ontsnappen.

Tip 6. Loop je vast? Vraag de spelmeester om een tip

Tikt de tijd in rap tempo weg terwijl jullie vastlopen op een van de raadsels? Dan is het vragen van een tip de beste manier om verder te gaan. Dit voorkomt dat je te lang blijft hangen bij een puzzel die je niet begrijpt. Bijna iedereen die een Escape Room doet, vraagt minimaal een keer om een tip van de spelmeester. En onthoud: een tip is hooguit bedoeld om je de juiste richting op te wijzen. En dat is vaak net het zetje dat je nodig hebt.

Escape Room The Game spelen

Tip 7. Neem het allemaal niet te serieus. Enjoy the ride!

Het is heerlijk om fanatiek een Escape Room in te gaan, maar het moet wel leuk blijven. Laat de frustratie niet de overhand nemen en blijf er de lol van inzien. Ook als je het niet met elkaar eens bent tijdens het onderzoeken van een puzzel. Of wanneer je er zonder tips niet uitkomt. Een Escape Room spelen doe je voor de fun! En winnen is niet meer dan een leuke bijkomstigheid.

Test onze escape room-tips aan de keukentafel met het Escape Room-bordspel

Door de jaren heen ontwikkelden wij tientallen Escape Room-bordspellen. Van speciale escape rooms voor twee personen, tot de beste escape rooms voor een hele vriendengroep. En van superenge horrorkamers tot kindvriendelijke varianten. Ben jij benieuwd naar onze Escape Room-spellen? En wil je testen of onze tips jou helpen om op tijd te ontsnappen? Bekijk al onze spellen of bezoek ons stekkie op Bol.com.

Escape Room The Game Startersset met spelonderdelen