Uitleg Escape Rooms

Wat is een Escape Room? Een uitleg van A tot Z

Op deze pagina vind je een heldere uitleg over Escape Rooms. Want wat is zo’n Escape Room nu precies? En waarom heeft iedereen het erover?

Een Escape Room is een spannende groepsactiviteit waarbij je met je partner of een clubje vrienden wordt opgesloten in een kamer. Je moet vervolgens binnen een bepaalde tijd uit deze kamer proberen te ontsnappen. Dat doe je door puzzels, clues en raadsels op te lossen. Deze oplossing leidt uiteindelijk tot een code die je nodig hebt om de deur van de Escape Room te openen en te ontsnappen.

Welke Escape Rooms zijn er in Nederland? Een korte uitleg

De eerste Escape Room in Nederland werd geopend in 2013. Inmiddels zijn er in Nederland meer dan 1.000 escape rooms. En het concept wordt elk jaar populairder. Niet alleen onder jongeren en millennials, maar ook onder een oudere doelgroep. Je vindt in Nederland Escape Rooms met uiteenlopende thema’s. Meestal liggen deze thema’s in lijn met wat je in thrillers en horrorfilms ziet: horrorhuis, zombie apocalypse, nucleair lab, detectivebureau en natuurlijk de gevangenis, waarvan koepelgevangenis in Breda een fantastisch voorbeeld is.

Escape Room The Game spelen

Hoe weet ik of een Escape Room iets voor mij is?

Escape Rooms zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn voor groepen, andere voor koppels of eenlingen. Sommige zijn groot en duur, andere klein en goedkoop. En terwijl de ene Escape Room heel erg moeilijk is, zijn anderen een stuk eenvoudiger.

Veel mensen die naar Escape Rooms gaan, spelen ook graag online spelletjes waarbij je uit een kamer of huis moet ontsnappen. Er zijn op Android en iOs diverse apps beschikbaar voor vele uren spelplezier. 

Heb jij nog nooit een Escape Room gespeeld? En wil je zeker weten dat je daar niet voor niets een hoop geld aan uitgeeft? Begin dan met een gratis demo vanuit huis. Of beter nog: koop het Escape Room-bordspel op Bol.com. Dit spel kun je gewoon thuis vanaf de bank spelen. Met je partner of met vrienden en met het gezin. Het bordspel vormt een goedkope variant op een echte Escape Room, maar de beleving is bijna net zo spannend. Er zijn in totaal 26 Escape Rooms die je thuis kunt spelen. Waaronder een virtual reality-set inclusief VR-bril!

Escape room voorbeeld

Is ontsnappen uit een Escape Room moeilijk? 

Over het algemeen is een Escape Room een hele uitdaging. Lang niet iedereen weet op tijd te ontsnappen. Soms komt dat omdat de Escape Room supermoeilijk is, maar meestal ligt het eraan dat er niet goed wordt samengewerkt. Wil je zeker weten dat jij een echte meester wordt in ontsnappen? Lees dan onze lijst met 7 Escape Room-tips. In deze lijst vind je een uitleg over je hoe uit een Escape Room ontsnapt.

Is een Escape Room leuk als date, vrijgezellenfeest of bedrijfsuitje?

Zeker weten! Het leuke is dat je samen onder tijdsdruk puzzels en raadsels oplost. Hierdoor kom je dichter bij elkaar. Je hebt samen plezier, ervaart samen spanning en opwinding, en je leert elkaar op een nieuwe manier kennen. Dat maakt een Escape Room heel geschikt voor op een date, bedrijfsuitje of vrijgezellenfeest.

Bij veel Escape Rooms kun je achteraf gezellig napraten met een hapje en een drankje. Dit geeft je tevens de mogelijkheid om met de bedenker van de Escape Room te praten. Vaak hebben deze mensen een interessant verhaal te vertellen. Ze zijn trots op hun creatie en geven je nadere uitleg over de raadsels in hun Escape Room.

Gevangene Escape Room 2

Wat kost een Escape Room gemiddeld?

De prijzen voor Escape Rooms in Nederland lopen nogal uiteen. De gemiddelde prijs is rond de 100 euro met de hele groep. Vaak krijg je meer korting naarmate je met meer mensen bent. Ben je met z’n tweetjes of alleen? Reken dan op een hogere prijs. De tarieven voor een Escape Room worden bepaald aan de hand van de kwaliteit ervan. Is de Escape Room erg knap vormgegeven? En ook nog eens heel populair? Dan betaal je een stuk meer. Is een Escape Room wat kleiner en minder bekend? Dan zie je dat terug in de prijs, want je betaalt vaak een stuk minder.

Wil je niet teveel geld kwijt zijn aan een Escape Room? Dan is het aan te raden om doordeweeks te reserveren. Dan zijn Escape Rooms goedkoper dan in het weekend. Via Groupon kom je ook vaak mooie aanbieding tegen. Hierdoor bespaar je tot wel tientallen euro’s. En wist je dat het ook mogelijk is om thuis een escape room the spelen? Dat kan met het bordspel Escape Room The Game.

Geld flappen

Wat is de historie achter de Escape Room?

Escape Rooms bestaan al veel langer dan de meeste mensen denken. Maar vroeger bestonden Escape Rooms vooral op de computer. Door de jaren heen werden er diverse populaire Escape Room-spellen uitgebracht waarbij je onder tijdsdruk uit een kamer moest ontsnappen. Soms door objecten aan te klikken die verstopt zaten. En soms door raadsels en puzzels op te lossen. Deze ontsnappingsspelletjes bestonden al in de jaren tachtig, maar werden bij het grote publiek populair toen het geroemde Crimson Room uitkwam. Ruim voor die tijd waren er al op Escape Rooms gelijkende spellen zoals het befaamde Myst uit 1993.

Omdat de Escape Rooms op de pc een groot succes waren, kwamen steeds meer mensen op het idee om een fysieke Escape Room te bouwen. Dat begon met amateuristische hobby-kamers. Deze waren vaak koud, donker en eng. De Escape Room groeide echter al snel uit tot een populair businessmodel. Vandaag de dag zijn veel Escape Rooms dan ook bijzonder mooi vormgegeven en voorzien van rijke verhaallijnen.

Voorbeeld Escape Room

Heeft onze uitleg over Escape Rooms jou geholpen?

Wij zijn een spelletjesbedrijf dat al meer dan 30 jaar bord- en kaartspellen maakt. Een van onze populairste uitgaven is Escape Room The Game, een spel dat je gewoon thuis aan de keukentafel kunt spelen.

Wil jij ontdekken of het spelen van een Escape Room je leuk lijkt? Of wil je jezelf alvast trainen voor het echte werk? Dan zijn onze Escape Room-spellen een betaalbare en spannende optie om mee te starten. Wij gaven maar liefst 26 Escape Rooms uit. Je kunt onze spellen vinden bij Bol.com, Intertoys, Wehkamp, Kruidvat en Spellenrijk.

Escape Room The Game inhoud doos