7 tips voor een jong brein

7 tips voor een jong brein

Er zijn talloze dingen die je kunt doen om je hersenen weerbaar te maken tegen het verouderingsproces. Hoe vaker je ze doet hoe sterker je brein wordt en blijft. Om je hersenen in goede conditie te houden, is het belangrijk dat je ze stimuleert. Je lichaam kun je trainen door te sporten, maar ook je brein kun je trainen om fit te blijven. In deze blog lees je de 7 beste tips voor een jong brein.

1. Een gezonde levensstijl

Door voldoende te bewegen zorg je ervoor dat er stoffen vrijkomen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling en de groei van de hersenen. Door 2,5 uur per week een stevige wandeling of fietstocht te maken beweeg je al genoeg, dus ga er lekker op uit. Ook voeding is belangrijk, zo is voeding die rijk is aan omega-3 vetzuren, vitamine B en antioxidanten goed voor de hersenen. Deze vind je in vette vis en groene groentes. 

Overmatig gebruik van alcohol en drugs hoort niet bij een gezonde levensstijl en kan veel schade aanrichten in de hersenen, bij meer dan 25 glazen alcohol per week kun je dingen slechter onthouden. Dus door er een gezonde levensstijl op na te houden zorg je ervoor dat je brein jong blijft.

2. Leer iets nieuws

Daag je brein uit! Leer iets nieuws door een cursus te volgen, een boek lezen, een puzzel op te lossen of begin een nieuwe creatieve hobby. Blijf je grenzen opzoeken en maak het jezelf vooral niet te makkelijk. Door jezelf iets nieuws aan te leren breng je nieuwe verbindingen tussen zenuwcellen tot stand. Dit zorgt ervoor dat je beter kennis en informatie op kan nemen. Wat heel handig is tijdens een potje memory. Ook is het altijd leuk om iets nieuws te leren. Dit doen we als we heel jong zijn voortdurend. Als we iets ouder worden moeten we dit iets meer opzoeken, is er iets dat jij altijd al heb willen leren? Een vreemde taal bijvoorbeeld? Of een nieuwe sport?

3. Houd je brein voor de gek

Heb je wel eens geprobeerd een stuk tekst op z’n kop te lezen, met je niet dominante hand te schrijven of de was met je ogen dicht op te vouwen? Het klinkt een beetje gek, maar je zet hiermee je brein hard aan het werk. Dit zijn namelijk handelingen die je normaal op de automatische piloot uitvoert, je denkt er dus niet bij na. Door je brein voor de gek te houden, activeer je delen in je hersenen die je normaal niet gebruikt. Net als dat je spieren in de sportschool traint die je normaal niet gebruikt.

Dus de volgende keer als jij een apje binnen krijg, lees deze op z’n kop!

4. Wees Sociaal

Veel contact met familie en vrienden zorgt ervoor dat je tijdens deze sociale contacten je hersenen lekker aan het werk zet. Ook train je het geheugen tijdens het voeren van een gesprek. Wanneer je sociaal actief bent, ben je minder eenzaam en heb je minder kans op depressieve klachten. Dit heeft weer een positieve invloed op de gezondheid van de hersenen. Uit bevolkingsonderzoek van Alzheimer Nederland, blijkt dat mensen met veel sociale contacten minder kans op dementie hebben. Zoek sociale contacten op, speel samen een spelletje met vrienden of maak een kletspraatje met de kassière in de supermarkt.

5. Doorbreek routines

Grijp jij altijd naar dezelfde koektrommel in dezelfde la, maar wil je een paar kilo afvallen? Dan is het een goed idee om de koekjes eens te vervangen met rijstwafels. Dit is een voorbeeld van hoe een vaste routine kan worden doorbroken om te gaan doen wat jij ook daadwerkelijk wilt. Een kleine error in je hersenen is goed voor je eigen productiviteit. Dit kan op vele manieren worden ingezet. Ga maar eens bij jezelf na welke routine jij zou willen doorbreken en hoe je dat kunt aanpakken.

6. Haal herinneringen op

Dacht je net na over een bepaalde routine die jij wilt doorbreken? Nu vraag ik je om herinneringen op te halen. Zonder dat je het doorhebt, is dit een fanatieke brain work-out! Zullen wij gelijk beginnen met een training? Hier volgen een paar vragen: Wie was je eerste schoolvriendje en wat deden jullie graag voor spelletjes? Waar speelde je voor het laatst Monopoly en wie was de winnaar? Waarover heb je voor het laatst heel hard gelachen? Zo! Als dat geen goede training is, dan weet ik het ook niet meer!

7. Speel denkspelletjes

Tot slot is ook het spelen van denkspelletjes goed om het brein jong te houden. Escape rooms zijn bijvoorbeeld uitermate geschikt, omdat je hersenen op verschillende manieren wordt uitgedaagd. Het leuke aan een escape room spelen is dat je het met elkaar kan doen en de krachten kunt bundelen. Je speelt niet tegen elkaar, maar met elkaar! 

Soms komt het er niet van om naar een escape room te gaan en daarnaast zijn deze activiteiten vaak ook aan de prijzige kant. Probeer eens samen met familie of vrienden Escape Room The Game uit! 

Dit is een escape room voor thuis en is verkrijgbaar in de bekende speelgoedwinkels of te bestellen via internet. Naast het basisspel, zijn meerdere uitbreidingssets beschikbaar en dat worden er nog veel meer! 

Ben je alleen of met z’n tweeën? Escape Room The Game: 2 players en Escape Room The Game: Puzzle Adventures, zijn perfect om samen of alleen te spelen. Train je brein op een leuke manier met Escape Room The Game! Bekijk het aanbod door op onderstaande button te klikken.

Bekijk alle Escape Room The Game spellen