Hoe werkt het kaartspel Boerenbridge? Hier vind je de spelregels!

Hoe werkt het kaartspel Boerenbridge? Hier vind je de spelregels!

Boerenbridge is een kaartspel dat vooral populair is in Nederland. Het is een variant op het bekende kaartspel Bridge, maar dan met een aantal aanpassingen die het spel toegankelijker maken voor beginners. Tegelijkertijd bevat het nog wel de elementen waarbij inzicht en tactiek belangrijk zijn. In deze blog leg ik je uit hoe het spel werkt en wat de regels zijn.

Wij van Identity Games hebben zelf ook het kaartspel Boerenbridge uitgebracht waarbij je op de kaarten precies kunt zien wat ze doen. Hierdoor is het spel ook geschikt voor de gehele familie!

Bekijk al onze spellen

Hoe ziet de voorbereiding van Boerenbridge eruit?

Het spel speel je met een standaard kaartspel van 52 kaarten en is geschikt voor 2 tot 8 spelers. De voorbereiding van het spel begint met het schudden van de 52 kaarten. Vervolgens deel je 1 kaart uit aan elke speler. De overige kaarten leg je aan de kant en daarvan draai je de bovenste kaart om; deze soort is troef.

Wat is het doel van het spel Boerenbridge?

Het doel van het kaartspel Boerenbridge is om zoveel mogelijk punten te verzamelen in de verschillende speelrondes. Je kan punten verdienen door het juiste aantal slagen te voorspellen die je denkt te gaan behalen. De score van iedere speler wordt bijgehouden op een scoreblok.

Hoe ziet een speelronde eruit bij Boerenbridge?

Nadat de kaarten zijn uitgedeeld en bekeken, heb je een moment om te voorspellen hoeveel slagen je denkt te gaan behalen deze ronde. Als iedereen zijn voorspelling klaar heeft, leg je met zijn allen je vuist op tafel en tel je af van 3 naar 1. Vervolgens geeft je allemaal tegelijk aan met het aantal vingers wat je voorspelling is. De voorspelling van elke speler wordt bijgehouden op het scoreblok. Nu begint de ronde en kunnen er slagen worden verdiend.

De eerste ronde heeft iedereen 1 kaart en kan er dus in totaal 1 slag worden gewonnen. In ronde 2 krijgt iedereen 2 kaarten en kunnen er dus 2 slagen worden gewonnen. Je krijgt elke ronde dus 1 kaart meer dan de vorige en dit gaat net zo lang door tot er geen kaarten meer zijn om iedereen een gelijk aantal startkaarten te geven. Het wordt elke ronde dus moeilijker om een goede voorspelling te maken.

Een slag kan je winnen door de hoogste troefkaart te spelen. Wordt er geen troef gespeeld, dan wint de hoogste kaart van de gevraagde soort. De speler na de deler mag de eerste ronde soort bepalen, daarna degene die de vorige slag heeft gewonnen. Je MOET altijd de gevraagde soort spelen als je die hebt. Als je de gevraagde soort niet hebt, mag je of een troef spelen of een kaart van een andere soort weggooien.

Boerenbridge speluitleg met troef
Boerenbridge speluitleg zonder troef

De puntentelling van Boerenbridge

  • Juiste voorspelling: je krijgt 10 punten voor de juiste voorspelling + 3 punten voor elke gewonnen slag. Voorbeeld: als je hebt voorspeld 0 slagen te winnen en dit klopt, dan krijg je 10 punten. Was je voorspelling dat je 2 slagen zou winnen en dat is gelukt, dan krijg je 10 + 3 + 3 = 16 punten.
  • Onjuiste voorspelling: je krijgt -3 punten voor ieder verschil tussen je voorspelling en de uitkomst. Voorbeeld: was je voorspelling om 3 slagen te winnen en je hebt er 4, dan heb je -3 punten. Was je voorspelling dat je 0 slagen zou winnen en je hebt er 4, dan krijg je 4 x -3 = -12 punten.
Boerenbridge scoreblok

De Winnaar

Na de laatste ronde worden alle punten van elke speler opgeteld. De speler met de meeste punten heeft gewonnen.