3 tips om je kinderen te leren over natuur en klimaat

3 tips om je kinderen te leren over natuur en klimaat

Als klimaatverandering ons één ding leert, is het dat de natuur kwetsbaar is. De ijskappen in Groenland smelten, de Amazone wordt in rap tempo ontbost en de verwoestende bosbranden in Nieuw-Zeeland staan nog vers op ons netvlies. Willen we onze flora en fauna op de lange termijn beschermen, dan is het belangrijk dat we onze kinderen hierover leren. Want een goede zorg voor onze aarde, begint met liefde voor dier en natuur. Wij geven 5 tips om jouw kind op speelse, positieve wijze kennis te laten maken met de natuur en de dieren die daarin leven.

Tip 1. Tover je achtertuin om tot een paradijs voor egels, vogels en insecten

Met een aantal eenvoudige maatregelen, tover je je tuin al om tot een diervriendelijke plek voor vogels, egels en insecten. Daar heb je geen ‘oerbos’ voor nodig vol onkruid en weelderige planten. Met een paar simpele toevoegingen is je tuin een veilig thuis voor allerlei dieren. Een aantal tips die samen met je kind of kleinkind kunt uitvoeren…

Zo maak je van jouw tuin een veilig huisje voor de egel

Jaarlijks overlijden duizenden egels, meestal aan verkeersongelukken. Vooral in de bebouwde kom, waar de egel steeds minder heggetjes en struikjes vindt om in te schuilen. Tegenwoordig heeft iedereen een schutting. Tuinen zijn hierdoor niet meer toegankelijk voor de egel. Jammer voor de egel, maar ook voor je kind. Want het observeren van egels in je tuin is een fantastische bezigheid. Wil jij de egeltjes in jouw omgeving een veilig thuis bieden? Overweeg dan om een heg te plaatsen in plaats van een schutting. Of zorg in elk geval voor een kleine ingang die naar je tuin leidt, bijvoorbeeld door een kleine opening te maken in je schutting, of de spijlen van je hekje te verwijderen aan de onderzijde. Heeft jouw egel eenmaal vrije toegang tot je tuin? Maak dan een huisje voor hem van compost of van takken en bladeren. Hieronder kan de egel veilig schuilen. En jij en je kind kunnen het dier daardoor observeren en beter leren kennen.

Egel
Insectenhotel

Help tientallen diersoorten met een zelfgebouwd insectenhotel

Insecten: veel mensen vinden ze maar vies. Maar insecten zijn heel nuttige beestjes. En ook nog eens fascinerend om te observeren. Wist je bijvoorbeeld dat hommels enorm belangrijk zijn voor het bestuiven van gewas? En dat de bij verantwoordelijk is voor de bestuiving van allerlei soorten bloemen? Veel van deze insecten raken bedreigd door het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de afname van wilde natuur in ons land. Dat is slecht voor de insecten zelf, maar ook voor tuinvogels, want die eten insecten als voornaamste voedingsbron. Gelukkig zijn er verschillende manieren om insecten een huisje te geven. Een goede optie is het monteren van een zelfgebouwd insectenhotel in je tuin. Insectenhotels zijn houten constructies die je aan je schuurtje of schutting kunt hangen en die een veilige plek bieden voor talloze soorten insecten, waaronder metselbijen, vlinders, lieveheersbeestjes, solitaire wespen en gaasvliegen. Onze tip: koop geen kant-en-klaar insectenhotel bij een tuincentrum – deze voldoen veelal niet aan de criteria – maar bouw er zelf eentje, samen met je kind. Voor een uitleg hierover verwijzen wij je graag door naar de website van Natuurmonumenten.

Lok zeldzame en bijzondere vlindersoorten met je eigen vlinderstruik

Een vlinderstruik groeit snel, is eenvoudig in onderhoud en ziet er prachtig uit. Maar het mooiste is: er komen prachtige vlinders op af. Van veelvoorkomende soorten zoals het dagpauwoog, de kleine vos, de citroenvlinder en het koolwitje, maar ook heel bijzondere varianten zoals de kolibrievlinder – een favoriet onder zowel kinderen als volwassenen. Kinderen vinden het fantastisch om bij de vlinderstruik te staan en te leren over de verschillende vlindersoorten die daar rondfladderen. De vlinderstruik is niet alleen goed voor vlinders, maar ook voor andere insecten zoals bijen en hommels. Dit zijn geen agressieve diersoorten, waardoor je ze gerust door je tuin kunt laten zoemen.

Vlinders op een bloem
Kind maakt vogelhuis

Ondersteun mezen en andere tuinvogels met een zelfgebouwde nestkast

Samen met je kind een vogelhuisje bouwen: is dat geen heerlijke bezigheid op de zaterdagmiddag? Je kind is lekker creatief bezig en doet ook nog eens iets goeds voor de natuur. Een eigen nestkast bouwen is niet moeilijk, zolang je maar over het juiste gereedschap beschikt. De ervaring leert dat een strategisch geplaatst vogelhuisje bijna elk jaar bewoond wordt. Meestal door koolmezen. Het is erg leuk om te zien hoe de mezenkuikens uitvliegen, maar ook hoe de moedervogel uur na uur met wormpjes en andere insecten in haar bek naar de nestkast vliegt. Meer weten over het maken van je eigen vogelhuisje? Bekijk dan de website van de Boerenbond.

Tip 2. Verbouw je eigen groenten met de Makkelijke Moestuin-methode

Ben jij al bekend met het square food gardering-concept? Dit zijn speciale moestuinbakken waarmee je op een zeer klein oppervlak enorm veel groenten en fruit kunt verbouwen. Zoveel zelfs dat je er dagelijks van kunt eten. Deze zogenaamde ‘minimoestuin’ wordt steeds populairder in Nederland. Het levert je gratis voedsel op, is volledig duurzaam en neemt amper ruimte in beslag. Ook zijn er geen bestrijdingsmiddelen nodig. En het mooiste van alles: 5 minuutjes onderhoud per dag is genoeg om elke week een emmer vol groenten te oogsten. Onwijs leuk voor je portemonnee én voor je kind, want die leert al op jonge leeftijd hoe je groenten verbouwt. De minimoestuin is ook ideaal voor insecten. Zo eten wespen de bladluis op en bestuiven bijen de bloemetjes die in de moestuinbak groeien. Wil je weten hoe je zelf zo’n minimoestuin maakt? En wat daar zoal bij komt kijken? Jelle van Makkelijke Moestuin helpt je verder. Met een boek, de juiste bouwmaterialen, zaden, grond en compost én een app waarmee je elke dag kunt zien welk onderhoud je moet plegen.

Tip 3. Leer je kind over wilde dieren met het bordspel BBC Earth: Animals

Wil jij je kind op een interactieve manier leren over wilde dieren? Wij hebben in samenwerking met BBC een gloednieuw bordspel op de markt gebracht genaamd BBC Earth: Animals. In dit bordspel krijg je telkens een fragment te zien over een diersoort – bijvoorbeeld een giraffe, gorilla of olifant – en moet je daaropvolgend een vraag beantwoorden. De vragen zijn zowel leerzaam als ludiek, waardoor je kind op vermakelijke wijze kennis verwerft over de natuur. Aan de hand van de antwoorden die je geeft, verdien je kaartjes. Die kaartjes bepalen hoeveel stappen jouw pion vooruit mag op het bord. De speler die na 8 spelrondes op de eerste plek staat, heeft het spel gewonnen.

Bekijk op bol.com

De natuur is dichterbij dan je denkt. Wie goed kijkt, hoeft daar zijn achtertuin niet eens voor te verlaten. Talloze planten en dieren vinden er hun thuis; van krioelende beestjes onder de stenen tot huismussen, bijen en vlinders. En vanaf de keukentafel kun je met BBC Earth: Animals op ludieke wijze alles leren over wilde dieren. Maak je kind bewust van deze wondere wereld en hun liefde voor dier en natuur volgt vanzelf.