3 levenslessen die we leerden van The Queen’s Gambit

3 levenslessen die we leerden van The Queen’s Gambit

Bron afbeeldingen: The Queen’s Gambit – Netflix

De kans is groot dat je The Queen’s Gambit op Netflix hebt gezien. En als dat zo is, heeft Beth Harmon ongetwijfeld ook jouw hart gestolen. Beth is een kansarm weesmeisje dat een schaakwonder blijkt te zijn, en haar levensverhaal zit zo vol tragedie en verwondering dat je er nog weken aan terugdenkt. Maar wat maakt The Queen’s Gambit zo speciaal? En wat kunnen wij van Beths verhaal leren?

1. De spoken in je hoofd zijn geen excuus om op te geven

Dat Beth Harmon een briljant schaakster is, betekent niet dat haar leven op rolletjes loopt. Ze is een weeskind met een getroebleerd verleden. Ze durft geen relaties aan te gaan, is afhankelijk van kalmeringspillen, heeft een drankprobleem en kampt met trauma’s uit haar jeugd. Schaken is Beths enige manier om de spoken in haar hoofd schaakmat te zetten. Want een échte schaker weet: het is nooit te laat om te winnen.

Je hoeft geen briljant schaker te zijn om van Beth te kunnen leren. We hebben allemaal monsters in ons hoofd, soms groot en soms klein. We hebben allemaal schaduwen van vroeger die ons achtervolgen. We hebben allemaal stemmetjes die fluisteren dat we het niet waard zijn. Maar dat is nooit een excuus om op te geven. Integendeel. En Beth Harmon bewijst dat als geen ander. Van een kansarm weesmeisje groeit ze uit tot de beste schaker ter wereld. Verslaat ze daarmee haar demonen? Nee. Maar door haar aandacht te richting op iets positiefs – schaken in dit geval – weet ze die demonen wel te sussen. In zoverre zelfs dat haar passie voor schaken haar redt van de ondergang.

Beth Harmon

2. Voor eerlijke kansen moet je vechten, hoe oneerlijk dat ook is

Het verhaal van Beth Harmon speelt zich af in de Koude Oorlog, waar de strijd tussen Rusland en Amerika op het schaakbord werd uitgevochten. Een tijdperk waarin schaken geen denksport was, maar een genadeloze confrontatie. Een gevecht tussen Oost en West. Tussen communisme en kapitalisme. En in het geval van The Queen’s Gambit tussen één vrouw en een wereld vol mannen.

Beth is een groot talent, maar het wordt haar niet makkelijk gemaakt. Ze komt terecht in een harde, competitieve wereld waarin mannen de dienst uitmaken en vrouwen niet serieus worden genomen. Het leert ons een belangrijke les die we ook vandaag de dag nog veel te vaak terugzien in de wereld: voor eerlijke kansen moet je vechten, hoe oneerlijk dat ook is. Dat is een boodschap waar je cynisch van kunt worden, maar het kan evengoed een motivatie zijn. Juist door te vechten bewijs je – net als Beth Harmon – dat een verloren gewaande strijd pas over is wanneer je opgeeft. En dat de aanhouder altijd wint.

3. Door spellen te spelen, maak je je leven completer

Veel mensen denken bij schaken aan een spelletje met een zwart-wit-geblokt bord en wat houten stukken. Maar voor Beth Harmon is schaken een passie die haar leven redt. Schaken geeft haar zelfvertrouwen en afleiding, helpt haar groeien en ontwikkelen, geeft haar de kans om haar angst en onzekerheid te overwinnen, motiveert haar in tijden van wanhoop en verdriet, en geeft haar vrienden voor het leven.

Schaken en ook andere spellen bieden ons een wereld aan inspiratie, vriendschap, diepgang, blijdschap, inzicht en nieuwe ideeën. Een spel is dé manier om verbinding te leggen met vrienden, familie, collega’s en vreemdelingen. Spellen leren jouw kinderen belangrijke lessen over winnen en verliezen. Spellen helpen jou je probleemoplossende vermogens te vergroten. En door regelmatig een spel te spelen, leer je jezelf en je naasten op een nieuwe manier kennen.

Bekijk al onze blogs