Hoe werkt Jokeren het kaartspel? Wij leggen het je uit!

Hoe werkt Jokeren het kaartspel? Wij leggen het je uit!

Het klassieke kaartspel is nog steeds razend populair over de gehele wereld. En dat komt onder andere doordat je zoveel verschillende spelletjes ermee kunt spelen. Denk aan pesten, ezelen, liegen en hartenjagen. In deze blog geven we je een korte uitleg van het spel Jokeren. Een echte klassieker die je gegarandeerd leuk gaat vinden!

Wij van Identity Games hebben zelf ook het kaartspel Jokeren uitgebracht waarbij je op de kaarten precies kunt zien wat ze doen. Hierdoor is het spel ook zeer geschikt voor de gehele familie!

Bekijk hier het kaartspel Jokeren

Hoe ziet de voorbereiding van Jokeren eruit?

Het is de bedoeling om alle 108 kaarten (twee complete kaartspellen) te schudden en vervolgens elke speler 13 kaarten te geven. De overige kaarten worden omgekeerd en vormen de trekstapel. Je trekt vervolgens de eerste kaart en leg je naast de trekstapel. Dit wordt de aflegstapel.

Wat is het doel van het spel Jokeren?

Het doel van het spel is om zo snel mogelijk je hand met kaarten weg te spelen. Je raakt deze kaarten kwijt door sets of rijen open op de tafel te leggen. Het is ook mogelijk om kaarten toe te voegen aan een open serie of rij kaarten die al op de tafel liggen.

Hoe werkt aanleggen van kaarten?

Je kan op twee manieren kaarten open op de tafel leggen bij Jokeren.

1. Het aanleggen van een set

Een set bestaat uit drie of vier kaarten van hetzelfde getal, maar ook in verschillende kleuren. Een set kan dus worden:

  • Ruiten 4 (geel)
  • Harten 4 (rood)
  • Schoppen 4 (blauw)
  • Klaveren 4 (groen)

Wanneer je een set op tafel wilt leggen, moet je minimaal drie kaarten in je handen hebben om de set te kunnen leggen. Vervolgens kan bijvoorbeeld een andere speler op een later moment een vierde kaart aanleggen.

2. Het aanleggen van een rij

Een rij bestaat uit minimaal drie kaarten van dezelfde kleur met opeenvolgende getallen, dus: aas – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 – 8 – 9 – 10 – boer – vrouw – heer – aas.

Wat doet de joker?

Een joker mag je voor iedere kaart neerleggen. Als een kaart in je hand overeenkomt met een kaart op tafel waarvoor een joker is gebruikt, mag je deze vervangen. Je bent dan wel verplicht de joker direct te gebruiken.

Hoe ziet een speelronde eruit?

De speler die links zit van de dealer begint en pakt de bovenste kaart van de trekstapel of van de aflegstapel. Als hij kan, mag hij ‘uitkomen’ en de kaarten in juiste sets of rijen op tafel leggen. Aan het einde van zijn beurt kiest hij een kaart uit zijn hand en legt deze open op de aflegstapel. Hierna is de volgende speler aan de beurt.

Hoe werkt ‘uitkomen’?

Een speler mag pas ‘uitkomen’ als er sets of rijen gelegd kunnen worden van een minimaal 30 punten. Het aantal punten hangt af van de kaart die je wilt spelen:

  • Voor de kaarten 2 t/m 10 geldt dan ook 2 t/m 10 punten.
  • Voor een heer, vrouw en boer geldt 10 punten.
  • Een aas kan 1 of 11 punten opleveren.
  • Bij een joker geld het aantal punten waarvoor hij ligt.

Er is één uitzondering op de regel. Wanneer een speler wel 3 sets heeft, maar geen 30 punten, mag hij hier toch mee ‘uitkomen’. Zodra een speler mag uitkomen mag hij in zijn volgende beurten alle soorten sets of rijen neerleggen.

Jokeren speelkaarten

Het einde van het spel

Een ronde Jokeren eindigt zodra één van de spelers geen kaarten meer over heeft.

Alle overige spelers moeten vervolgens de strafpunten van hun kaarten optellen. Bij de volgende kaarten gelden de volgende strafpunten:

  • Voor de kaarten 2 t/m 10 geldt -2 t/m -10 punten.
  • Voor een heer, vrouw en boer geldt -10 punten.
  • Een aas levert -11 punten op.
  • Een joker levert -25 punten op.

Vervolgens start je met een nieuwe speelronde. Na 6 rondes tel je alle strafpunten bij elkaar op. Degene met de minste strafpunten heeft gewonnen.

Nu weet je precies hoe het spelletje Jokeren werkt. Natuurlijk zijn er nog genoeg andere spelletjes die je kunt spelen met spelkaarten, zoals Pesten. En daar hebben we onlangs ook een blog over geschreven met de spelregels!