Hoe speel je het kaartspel Toepen?

Hoe speel je het kaartspel Toepen?

Het kaartspel Toepen is een traditioneel en populair kaartspel in Nederland en België. Het spel bevat een combinatie van geluk, tactiek en bluf. En vooral vanwege het bluf element, onderscheidt het zich van de andere klassieke kaartspellen. Het spel is perfect voor een gezellig avondje kaarten met familie en/of vrienden. In deze blog geven we je een korte uitleg van het spel Toepen.

Wij van Identity Games hebben zelf ook het kaartspel Toepen uitgebracht waarbij je op de kaarten precies kunt zien wat ze doen. Hierdoor is het spel geschikt voor de gehele familie!

Bekijk al onze spellen

Hoe ziet de voorbereiding van Toepen eruit?

Het spel speel je met een standaard kaartspel waarvan je 32 van de 52 kaarten (de 7 t/m de Aas) gebruikt en is geschikt voor 2 tot 8 spelers. De voorbereiding van het spel begint met het schudden van de 32 kaarten. Vervolgens deel je 4 kaarten uit aan elke speler. De overige kaarten keer je om en leg je aan de kant.

Hoe win je het spel Toepen?

Het doel van het spel is om zo min mogelijk strafpunten te verdienen tijdens de speelrondes en als laatste van de spelers over te blijven. Elke speelronde worden er strafpunten uitgedeeld, behalve aan degene die de ronde wint. Het winnen van een ronde doe je door de laatste slag te behalen. Een ronde bestaat in totaal uit vier slagen, waarvan dus alleen de laatste slag telt voor punten. De eerste drie slagen bepalen wie als eerstvolgende een kaart mag spelen en de kleur bepaalt. Er worden meerdere rondes gespeeld net zo lang tot elke speler het maximum aantal strafpunten (meestal 15) heeft en er één speler overblijft; de Toepkoning.

Hoe werkt het winnen van slagen?

De speler links van de dealer begint de eerste slag, en legt een kaart op tafel. De andere spelers moeten vervolgens, met de klok mee, een kaart van dezelfde soort spelen als de kaart die is uitgekomen. Als een speler geen kaart van dezelfde soort heeft, moet hij een kaart van een andere soort spelen, alleen kan deze nooit de slag winnen. De speler die de hoogste kaart van de gevraagde soort heeft gespeeld, wint de slag.

De winnaar van de slag mag de volgende slag uitkomen en weer de soort bepalen. De kaartvolgorde van hoog naar laag is: tien, negen, acht, zeven, aas, heer, vrouw, boer. De kaarten blijven na een slag open op tafel liggen. De speler die de laatste slag wint, heeft de ronde gewonnen en ontvangt geen strafpunten.

Hoe werkt het toepen?

Waar de naam van het spel vandaan komt en wat het spel zo uniek maakt, is het toepen. Dit is ook waar het bluf element in het spel komt kijken. Als je goede kaarten hebt en verwacht dat je de laatste slag (en daarmee de ronde) wint, kun je op elk moment tijdens het spel op de tafel kloppen en/of “Ik toep” roepen. Dit is een manier om aan te geven dat je denkt te gaan winnen. Na een toep moeten de andere spelers één voor één met de klok mee aangeven of ze meegaan of passen, te beginnen bij de speler links van degene die heeft geklopt. Een toep heeft de volgende gevolgen:

  • Als je meegaat en niet de laatste slag wint, krijg je 2 strafpunten.
  • Als je past, leg je je kaarten weg en krijg je 1 strafpunt.
  • Als iedereen past, is de ronde voorbij en krijgt iedereen, behalve degene die ‘toept’, 1 strafpunt.
Voorbeeld strafpunten Toepen

Degenen die meegaan, kunnen ook nog eens overtoepen. Dit betekent dat de inzet met nog één punt wordt verhoogd. Als je past op de tweede toep, krijg je 2 strafpunten, en als je meegaat en verliest, krijg je 3 strafpunten. Als er gedurende een hele ronde niet wordt getoept, krijgen alle verliezers 1 strafpunt en de winnaar geen strafpunt.

Een belangrijke regel is dat je niet over je eigen toep kunt overtoepen. Je mag pas weer toepen als iemand anders tussendoor ook heeft getoept en jij bent meegegaan.

Een goede speler kan zich onderscheiden door op de juiste momenten te toepen, maar ook door op het juiste moment te passen zodat je geen overbodige strafpunten oploopt. Het is dus belangrijk om elkaar goed in te schatten en de juiste keuzes te maken in verschillende situaties.

Optioneel: extra regels voor het kaartspel Toepen

1. De vuile was regel (geldig tot 5 spelers)

Bij Toepen kan een speler voor aanvang van een ronde claimen dat hij een vuile was (drie plaatjes en een 7 of vier plaatjes) heeft en vragen om 4 nieuwe kaarten. Andere spelers hebben het recht om deze ‘vuile was’ te controleren. Als de kaarten niet aan de eisen voldoen, krijgt de eigenaar een strafpunt en moet hij de kaarten houden en open voor zich neerleggen voor de rest van de ronde. Als de kaarten wel aan de eisen voldoen, krijgt de controleur een strafpunt en kan de eigenaar doorspelen met 4 nieuwe kaarten. Het is toegestaan meerdere malen vuile was in te leveren.

(In de foto hieronder worden de kaarten van ons kaartspel Toepen gebruikt, waarin de cijfers 1 t/m 4 het laagst zijn in plaats van de plaatjes in een normaal kaartspel.)

Toepen spelvoorbeeld

2. Winnen met een boer

In het kaartspel Toepen is de Boer de laagste kaart. Het is extra bijzonder als je met een Boer de laatste slag weet te winnen. Op het moment dat dit gebeurt, worden de strafpunten van alle spelers die nog in het spel zitten met 1 strafpunt verhoogd. Is er tijdens de ronde 1 keer getoept, krijgen de verliezers dus niet 2 maar 3 strafpunten bij hun score.

3. Toep

Als je na het delen vier dezelfde kaarten hebt, dan roep je ‘toep’ en laat je de kaarten zien. Je hebt dan automatisch deze ronde gewonnen. Elke speler levert zijn kaarten in en er wordt opnieuw gedeeld voor de volgende ronde. Zijn er twee mensen met een toep, dan wint de speler met de hoogste kaarten.

Heb je na het delen drie dezelfde kaarten in je hand, dan mag je eenmalig de enige afwijkende kaart afleggen en een nieuwe kaart van de stapel pakken. Heb je nu wel vier kaarten met hetzelfde cijfer of plaatje, dan win je de ronde meteen. Je mag bij deze actie niet bluffen en alleen een nieuwe kaart pakken als je daadwerkelijk drie gelijke kaarten hebt.

Is de nieuwe getrokken kaart niet hetzelfde, dan leg je deze kaart af en doe je de eerste slag niet meer mee. De laatste drie slagen worden nu gespeeld zoals normaal.

Toepen spelvoorbeeld

Speluitleg van andere bekende kaartspellen?

Dit zijn de meest standaard regels die worden gehanteerd bij het kaartspel Toepen. Er zijn nog talloze andere varianten waarop het spel gespeeld kan worden. Er is dus geen ‘juiste’ manier om het spel te spelen en experimenteer vooral met wat voor jullie het leukste speelt!

Nu weet je in ieder geval hoe de basis van het spelletje Toepen werkt. Natuurlijk zijn er nog genoeg andere leuke spelletjes die je kunt spelen met speelkaarten, zoals Jokeren en Pesten. En daar hebben we onlangs ook een blog over geschreven met de spelregels.